fbpx

У Франківську Святослав Вакарчук назвав причини, чому українці не довіряють державі

Суспільство 19:33, 27.06, 2018

Своїми думками щодо причин недовіри до влади і до держави громадський діяч та фронтмен гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився сьогодні під час презентації Української академії лідерства в Івано-Франківську.

Як писав КУРС, під час презентації Святослав Вакарчук наголосив, що основним завданням Української академії лідерства є виховання нової української еліти, яка у майбутньому будуватиме нашу державу.

Він також окреслив основні причини, які не дозволяють людям довіряти державі. Одна із них, на думку Вакарчука, лежить у нашій історії.

"Дуже складно звинувачувати націю, яка сотні років мала існування як нація культурна і тільки зараз стає політичною. Дуже важко чекати довіри до влади, оскільки ми багато сот років мали чужу владу", – сказав громадський діяч.

Це спричинило явище, що українці можуть довіряти швидше сім’ї та родині, аніж політикам.

"Ми жили в такій ситуації достатньо довго. А влада – це було щось таке, як мінімум вороже, а як максимум – ті, кому на нас все одно. На жаль, така недовіра прижилась у наших генах, і тому дуже часто люди, з одного боку, кажуть, що потрібні нові люди в політиці, а з іншого – будь-кого, хто пробує йти і займатися політикою, сприймають з недовірою і починають про всяк випадок не любити",  пояснив Святослав.

Він переконаний, що недовіра до перспективних політиків з’являється тоді, коли вони ще навіть нічого не встигли зробити. Тоді їм стає ще складніше.

Друга причина складної ситуації у державі полягає у тому, що більшість "офлайнових" засобів масової інформації контролюються олігархами, "які свої телеканали тримають, як свої власні приватні армії". Ці медіа не приносять прибутків, але більшість із них транслює новини і мають власні політичні ток-шоу.

"Є журналісти, які балансують і намагаються бути об’єктивними, але 100% об’єктивної картинки в Україні ви не побачите. І коли ми говоримо, що в Україні, порівняно з нашими північними сусідами, є свобода слова, то це не означає абсолютна свобода слова",  зазначив Вакарчук.

Він зазначає, що різні канали можуть показувати ситуацію в країні по-різному, що часто означає і викликає плюралізм думок у глядачів.

"І, слава Богу, що так є. Бо якби в нас була одна думка, то було би набагато гірше. Добре, що можна переключити канали ці, побачити дві альтернативні точки зору. Це не на 100% дві щирі альтернативні точки зору, вони просто відрізняються одна від одної,  зауважив спікер. – Коли вам з усіх каналів говорять різне і ви вже не знаєте, де правда, а де ні, все, що вам залишається, – наш улюблений слов’янський метод – відчути душею".

Він наголошує, що, керуючись цим принципом, люди часто покладаються на емоції, а не на здоровий глузд. Тому українцям потрібно вчитися медіаграмотності.

Не варто чекати радикальних змін, які можуть вплинути на життя за один день, і коли політики обіцяють це зробити, кожен має знати, що вони брешуть. А "професійні" політики та "експерти" не знають, як зробити життя в Україні кращим.

"Ніхто в цій країні достеменно не знає, як зробити Україну кращою. Єдиний метод зробити це – залучити ініціативних громадян до управління державою, – додав Вакарчук. – Потрібні люди, які насправді люблять державу, народ і відчувають його".

Під час зустрічі Вакарчук також пояснив, що пішов з політики (був народним депутатом VI скликання у 2007-08 роках. – КУРС), оскільки, будучи співаком та громадським діячем, має значно більшу довіру громадян та може зробити значно більше практичних корисних речей.

На запитання, якою Вакарчук бачить Україну за 10 років, йому було відповісти важко, адже суттєві зміни потребують значно більшого періоду часу. А за цей час він хотів би, щоб люди почали довіряти судовій системі і це було виправдано.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: