fbpx

У Франківську учасники архітектурної резиденції започаткували тренд громадського простору. ФОТО

Стиль життя 19:17, 22.07, 2016

Протягом 10 днів учасники архітектурної резиденції "Павільйон-78" працювали над концепцією нового скверу перед друкарнею на вулиці Січових Стрільців в Івано-Франківську, яка може лягти в основу архітектурного проекту цього громадського простору. Сьогодні вони презентували результати своєї праці.

Учасники резиденції протягом першого тижня проводили "польові дослідження" та глибокий аналіз території та різноманітних факторів впливу.

Читати також: Метаморфози: у Франківську стартувала архітектурна резиденція "Павільйон-78"

За словами архітектора Маргарити Дідіченко, команда проаналізувала ряд проблем, які наразі не дають можливості людям користуватися цим сквером і роблять його не надто привабливим місцем. Зокрема, вона відзначила "візуальний шум", паркування автомобілів, нерівний тротуар, смітники. Щоб з’ясувати, що подобається людям, резиденти влаштували невеличку вечірку з візуальним шоу та діджеєм.

1

Архітектор Марія Целік зауважила, що в Івано-Франківську немає потужного арт-центру, що і стало поштовхом для організації нетрадиційного для міста скверу, оскільки решта зелених зон облаштовані стандартно.

"Нам би дуже хотілося, щоб це місце, ця будівля, цей простір насамперед функціонував як велика арт-зона, незважаючи на те, що ми проектували його як загальний простір для великої групи користувачів,  зазначила Марія. – Дуже хочеться, щоб в такому активному, сучасному місті, як Івано-Франківськ, були нові місця, нова урбаністична культура, яка потребує нових ідей, трендів, форм".

В результаті досліджень архітектори визначили вісім основних груп людей, які будуть користуватися цим громадським простором:

  • куратори та митці, які втілюватимуть тут свої ідеї;
  • спраглі до знань люди, для яких він стане платформою для обміну досвідом, і т. п.;
  • мами з дітьми;
  • хіпстери, які приходитимуть сюди, щоб просто посидіти;
  • користувачі зупинки, яку планують перенести і облаштувати поближче до друкарні;
  • туристи;
  • власники собак з улюбленцями;
  • літні люди.

2

Архітектор Денис Козак наголосив, що сквер не сприймається без будівлі самої друкарні, незважаючи на те, що вона була побудована за часів Радянського Союзу. Тому команда фахівців вирішила використати прийом "модульної сітки", розділивши територію на квадрати відповідно до геометричних форм (вікон) будівлі.

3

Усі елементи благоустрою будуть розміщуватися відповідно до цієї сітки.

4

Пропонується до рівня вікон зробити нашарування землі, щоб це була окрема зона для дозвілля  тераса. А на місці 10 вікон пропонується зробити входи у друкарню, розширивши таким чином можливості для використання простору самого приміщення.

5

У вечірній час ця ділянка може перетворюватися у кінотеатр. Загалом, новий громадський простір буде відкритий для будь-яких арт-інсталяцій чи концертів.

6

7

Передбачена і ділянка для дітей. Це будуть звичайні пагорби з трубою і стовпцями без яскравих атракціонів і гірок. За словами архітекторів, діти і так знатимуть, чим тут зайнятись.

8

9

А від дороги ділянку відмежовуватимуть стовпці, які біля дитячого майданчика будуть розміщені так, щоб малеча не могла вибігти без перешкод на проїжджу частину.

Як зазначалося вище, зупинку громадського транспорту планують перенести навпроти друкарні і зробити її мінімалістичною і сучасною. В її межах розміститься і МАФ.

10

Урни та велопарковки також будуть мінімалістичними і вписуватимуться у дизайн.

У сквері будуть мобільні лавки, які можна буде перетягувати відповідно до потреб відвідувачів скверу.

Тут передбачена і зона для вигулу собак, але власникам доведеться обов’язково прибирати за своїми улюбленцями.

Сміттєві контейнери, які зараз розміщені перед друкарнею, власник приміщення погодився перемістити на внутрішній двір власним коштом.

Маргарита Дідіченко наголошує, що все робилося для людей.

"Ми зрозуміли одну головну річ – саме люди наповнюють цей простір. Яким би він не був, як би не виглядав, у будь-якому разі люди, які туди приходять і хочуть проводити там свій час, вони наповнюють своєю культурою та мистецтвом це місце",  зазначила Маргарита.

Куратор резиденції Ярослав Яковлєв каже, що біля Павільйону-78 розміщена дошка із розкладом подій, які проводитимуться у цьому сквері. І вже охочі позаписували заходи на тиждень вперед.

Передбачається, що ця архітектурна резиденція може перетворитися у "мобільний офіс", який зможе їздити з міста до міста, ставати на проблемних місцях та розроблятиме власні ідеї вирішення архітектурних проблем.

"Нашою ідеєю не було відтворення парку, чи скверу, чи якоїсь зеленої ділянки, а започаткувати тренд нового громадського простору. Це була важлива ціль, і мені здається, що ми її досягли",  додав Ярослав Яковлєв.

Як зазначають учасники резиденції, на сьогодні втілена лише половина проекту. У подальшому ініціатори перевтілення громадського простору шукатимуть шляхи втілення усіх ідей, а наразі вже є кілька зацікавлених інвесторів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: