fbpx

У Франківську в 1970-х підірвали німецьку кірху. ФОТО

Наша історія 08:20, 12.03, 2016

Щоби збудувати у Франківську драмтеатр, готель "Україна" та встановити пам'ятник Лєніну, у 1971 році підірвали німецьку кірху.

Тепер це готель "Надія", перед яким на місці скинутого Лєніна стоїть монумент Іванові Франку. Саме тут розташовувалася кірха.

Старе фото з 1970-х, на якому неторкнута кірха височіє перед цвинтарем (нині – меморіальний сквер) опублікував у Фейсбук франківець Володимир Мулик. 

"Під фундаменти заклали вибухівку, все навколо огородили червоними стрічками, виставили міліцейське оточення. Вікна сусідніх будинків заклеїли хрест-навхрест газетними смужками. Від підвалу з вибухівкою до безпечного місця протягнули провід, що з’єднувався із підривною машинкою. Коли прокрутили ручку, ціла кірха плавно здійнялася десь на метр, а потім рухнула, розсипавшись на шматки", – наводить він цитату архітектора Зеновія Соколовського, який описує ті події.

"Підірвали. Ніжно і професійно. Верх, як слухняний, впав просто ціленький, як якийсь капелюх чарівника… По війні фахівців з підриву було достатньо. Всі вікна навколо заклеїли. Нічого не збилось. Я теж був на акції. Все було атракційно. Ніхто не жалів тоді. Єдина спортивна школа втратила приміщення. А тим більше побудова театру тільки надихала всіх", – прокоментував світлину очевидець, архітектор Ігор Панчишин. 

Храм підірвали у 1971 році, повідомив франківець Олександр Мацьківський. За його словами, архітектор Зеновій Соколовський також бачив це на власні очі.

"Тоді це було запущене пріміщення спортивної школи. Так всі навколо розуміли. Ніхто ж не заперечував", – додатково пояснив Панчишин. 

"І зовсім вона не була запущеною. Я там займалася гімнастикою, і ми реально плакали, коли нас звідти "викурили",  додає свої спогади франківська підприємиця Тетяна Терсенова-Заводовська.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: