fbpx

Іванофранківцям розповіли про торгівлю людьми в умовах безвізу

Суспільство 17:10, 18.10, 2017

Сьогодні, 18 жовтня, відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. В Івано-Франківську на Вічевому майдані відбулася інформаційна акція "Кожен постраждалий має право на допомогу".

Заступник директора департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міськради Назарій Куземка розповів, що в умовах отримання довгоочікуваного безвізового режиму Україна зіткнулася з проблемою, яка є і в європейських країнах,  торгівлею людським ресурсом. Кількість потенційних жертв торгівлі людьми зросла. Тому департамент вирішив провести превентивну інформаційну акцію.

"Торгівля людьми  це той бізнес, який приносить карколомні прибутки. Це третій бізнес за рівнем доходів, який поступається тільки продажу зброї і наркотиків. Це страшне явище, яке існує в ХХ і ХХІ столітті, і весь світ з ним бореться,  зазначив Назарій Куземка.  В нас теж є люди, які потрапляють в такі ситуації. Це ті люди, які їхали за кордон за кращою долею, за кращими фінансовими здобутками і потрапляли в ситуації, коли в них відбирали документи, коли їх заставляли працювати в рабських умовах, коли до них застосовували фізичне насильство, коли обмежували свободу пересування".

В Івано-Франківську є 19 людей, які звернулися до Міністерства соціальної політики і вважають себе потерпілими від торгівлі людьми. Статус постраждалої від торгівлі людьми особи надано 14 людям. 

Близько 30 студентів кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи педагогічного факультету Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника роздавали перехожим інформаційні буклети.

"Вони активно долучаються і водночас вчаться, які методи можна застосовувати, щоб працювати з молоддю України,  зазначила доцент кафедри Роксоляна Зозуляк-Случик Вони ровідають, як убезпечити себе, щоб не стати жертвою торгівлі людьми, куди звертатися при виїзді за кордон, як, підбираючи роботу на сайтах, не стати жертвою торгівлі людьми".

Довідково:

День започаткований Європарламентом у 2007 році. Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть стати чоловіки, жінки і діти як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації. Нині у світі понад 21 мільйон людей є жертвами примусової праці. Вони потрапляють до рук торговців людьми як у власних країнах, так і за кордоном. При цьому страждають усі країни – і країна походження, транзиту, і країна призначення, інформує національне інформаційне агентство України "Укрінформ".

За оцінками Міжнародної організації з міграції, понад 230 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. Нині Україна є однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Лише за останні 17 років Міжнародною організацією з міграції було надано комплексну реінтеграційну допомогу, у тому числі юридичну, медичну, психологічну, фінансову, освітню та інші види допомоги, 13 485 українцям, які стали жертвам торгівлі людьми.

Якщо на початку 2000-х років переважала торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації, то зараз лідирує трудова експлуатація. Так само змінилося і співвідношення жертв торгівлі людьми за статтю – якщо раніше майже 85% потерпілих були жінки, то зараз понад 60% становлять чоловіки.

Не варто вважати, що жертвами сучасних работорговців стають люди з низьким освітнім рівнем – як свідчить статистика, потрапити в рабство може будь-хто, зокрема серед постраждалих чимало людей з технічною та навіть вищою освітою.

Основною країною призначення є Росія, на другому місці – Польща. Торгівля людьми та експлуатація доведених до відчаю людей – загрози, що зростають в умовах економічної кризи та збройного конфлікту. Важка ситуація багатьох українців, зокрема внутрішньо переміщених осіб, робить їх більш схильними приймати будь-які пропозиції працевлаштування.

Україна ратифікувала у вересні 2010 року Конвенцію Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми. У вересні 2011 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про протидію торгівлі людьми". У 2011 році український парламент ратифікував ще один документ – Конвенцію Ради Європи № 201 про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насилля.

Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Стаття 149 Кримінального кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: