fbpx

У Франківську відкрилася фотовиставка про праліси Горган

Суспільство 17:43, 05.07, 2018

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї експонується виставка фотографій "Біорізноманіття пралісів Горган".

Фотовиставку відкрили до річниці включення букових пралісів природного заповідника "Горгани" до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Букові праліси "Горган" – територія неторканої природи. "Це великі лісові екосистеми, які виникли і розвиваються природним шляхом під впливом лише природних стихій і явищ – без будь-якого втручання людини", – розповідають науковці заповідника.

Експозицію підготував Припродничий клуб "Кедрина" спільно з природним заповідником "Горгани" в рамках проекту "Програма екологічних громадських ініціатив для Сходу і Заходу України", що впроваджується Фондом розвитку громадських організацій "Західноукраїнський ресурсний центр" спільно з Мінекології за підтримки Міністерства закордонних справ Чехії. 

Довідково: Природний заповідник "Ґорґани" є природним еталоном недоторканої діяльністю людини центральної частини Українських Карпат і містить єдиний масив пралісу релікту ранньоголоценового періоду – сосни кедрової –  європейської в Європі і світі. Він охоплює безперервним масивом три кліматичні зони і п‘ять вертикальних ступенів пралісової, реліктової і ендемічної рослинності, біотопів і популяцій тваринного світу. Заповідник містить єдину  неперервну у горизонтальному і вертикальному розміщенні смугу п‘яти субформацій пралісів. На кам‘янистих розсипах збереглися одні із найстійкіших польодовикових поселень реліктової сосни звичайної і берези темної.

У Ґорґанах відомі найбільші осередки реліктової дендрофлори і відшарувань материнських порід, які мають наукове значення для вивчення історії розвитку рослинного покриву у польодовиковий період, дослідження динамічних тенденцій гірських і високогірних екосистем у зв'язку із зміною кліматичних умов.

У заповіднику і на прилеглих територіях  55  види тварин занесено до Червоної Книги України, йдеться на сайті "Природний заповідник Горгани". Тут збереглися малозмінені місця існування найвразливіших великих ссавців: благородного оленя, козулі, ведмедя бурого, вовка і ін. Зустрічаються мінога угорська, харіус європейський, cаламандра плямиста, тритон карпатський та тритон гірський, лелека чорний та журавель сірий, сова довгохвоста, шуліка чорний, беркут, глухар, пiдорлик малий, пугач, лилик двоколірний, норка європейська, кіт лісовий, рись звичайна та інші. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: