fbpx

У Франківську відкрили Галицьку браму – вхід у старовинне підземелля. ФОТО

Стиль життя 12:04, 08.04, 2017

Ковану Галицьку браму відкрили у підвалі торгового центру "Галерея Н". Зараз через браму увійти у підземелля не можна, проте у майбутньому хід планують продовжити до міської ратуші, аби туристи могли заходити в одному місці, а виходити в іншому.

Ініціатором виготовлення Галицької брами був Мирослав Бойко.

"Спочатку була ідея зробити браму, ми залучили істориків, архітекторів, митців. З того часу прийшло 6 років, і ось сьогодні відкриття", – сказав Мирослав Бойко.
Міський голова Руслан Марцінків тішився відкриттю ще однієї туристичної атрації. 
"Що більше таких туристичних атракцій, то більше туристів, більше грошей, то більше робочих місць, і місто розвиватиметься".
Марцінків сподівається, що на цьому не зупиниться відновлення франківського підземелля і вдасться з'єднати цей хід з міською ратушею. 
 
"Основне  продовжити цей хід, ми плануємо у підвалі ратуші створити музей Івано-Франківська. І чому не може бути такий хід звідси до ратуші? Над цим треба працювати",  сказав Марцінків.
Галицьку браму викував голова Спілки ковалів України Сергій Полуботько.
"Ми взяли на себе велику відповідальність. Вивчали літературу, дивилися аналоги по світу. І прийшли до висновку, що насправді треба відштовхуватися від місцевих традицій, ми взяли за основу те, що було створено попередніми поколіннями у нашому місті",  розповів Сергій Полуботько.

Посередині брами, як і в давнину, красується рельєфна голова лева. Золотий лев був державним гербом галицьких князів, його зображення прикрашало бойові знамена і щити військової дружини. Галичани вірили, що лев символізує мужність та благородство, достаток та щастя. Схоже, у магічні властивості лева вірять і франківці. Присутні на відкритті Галицької брами охоче терли голову лева  на успіх і здійснення бажань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: