fbpx

У Франківську відновлять конкурс різдвяних дідухів

19:08, 13.12, 2018

В Івано-Франківську готуються до конкурсу різдвяних дідухів. Через відсутність коштів його не проводили два роки поспіль.

Про це повідомила завідувач фольклорного відділу Івано-Франківського обласного науково-методичного центру туризму та культури Стефанія Капустинська, пише Укрінформ.
"18 грудня у нас буде проходити конкурс різдвяно-новорічної атрибутики "Дідух-2018". Два роки поспіль ми не могли провести цей конкурс через відсутність грошей. Цього року фінансування отримали. Якщо колись дідухом ми бачили звичайний сніп з вівса, жита чи пшениці, то тепер наші майстри роблять шедеври, справжні витвори мистецтва", – каже Капустинська.

За її словами, у цьому конкурсі свою майстерність готуються показати близько 10 самобутніх майстрів області.

Довідково:

Дідух  українська різдвяна прикраса, символ пожертвування найкращого збіжжя у хліборобських культурах. На Покутті, Гуцульщині та Бойківщині дідух символізує родоначальника сім'ї  діда, а також усіх предків. Дідуха робили з першого зажинкового чи останнього обжинкового снопа. До хати його вносили напередодні Різдва, а зберігали до Водохреща. Дідух ставили на найпочесніше у хаті місце  під образами. Після свят дідуха спалювали, і це символізувало те, що душам померлих час повертатися на небо.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: