fbpx

У Франківську визначили переможців обласної премії імені Герасима Терсенова

Суспільство 15:10, 17.08, 2017

16 серпня відбулося засідання конкурсної комісії з присудження обласної щорічної премії імені Герасима Терсенова.

На розгляд були подані шість наукових розробок від вищих навчальних закладів, підприємств, установ та організацій області, інформує прес-служба Івано-Франківської ОДА.
 

За результатами обговорення та рейтингового голосування переможцями премії визнані:

– автор розробки "Науково-технологічні основи зміцнення деталей мікродуговим оксидуванням алюмінієвого шару" Л. Роп’як (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу). Розробка захищена п’ятьма патентами України на винахід та чотирма патентами України на корисну модель.

Суть розробки: запропоновано механізм формування поверхневого оксидного шару, його основних характеристик, впливу технологічних режимів мікродугового оксидування та механічної обробки на роботоздатність деталей машин у різноманітних умовах експлуатації. Обґрунтовано наукові та технологічні основи розроблення технологічних процесів поверхневого зміцнення алюмінієвих шарів.

– автори розробки "Побутовий лічильник газу" М. Козленко, М. Кузь, Л. Заміховський, О. Заміховська (ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника", ПВНЗ "Івано-Франківський університет права імені Короля Данила Галицького", Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу). Розробка захищена патентом України на винахід.

Суть розробки: розроблений побутовий лічильник газу враховує зміни температури навколишнього природного середовища при обчисленні спожитої енергії та здійснює коригування спожитих об’ємів газу. Введення в лічильник газу компенсуючо-розподільного пристрою дозволить компенсувати вплив температури газу на обліковані об’єми газу, тобто привести величину облікованого об’єму газу до стандартних умов.

– автор розробки "Композиційний набір міксованих олій органічних "Щаслива родина" ("Чоловіче здоров’я", "Жіноче здоров’я", "Дитяче здоров’я») Х. Сенчишин (ПП "Науково-виробнича фірма "Елітфіто"). Розробка захищена чотирма патентами України на корисну модель.

Суть розробки: отримано нові високоефективні органічні продукти, що можуть використовуватись як комплексні профілактичні і оздоровчі засоби, в лікувальній практиці, для здорового харчування шляхом цільового підбору вмісту і складу інгредієнтів із широкого спектру рослинних олій, отриманих за технологією першого холодного пресування.

Довідково:

Обласна щорічна премія імені Герасима Терсенова – першого голови обласної ради Товариства винахідників і раціоналізаторів, присуджується з 2010 року, коли їй офіційно було надано статус обласної. 

Премія у розмірі 5000 грн на кожну розробку виплачуватиметься до Дня винахідника і раціоналізатора України (цьогоріч – 15 вересня).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: