fbpx

У Франківську запрацював сайт електронних петицій

Суспільство 13:53, 12.11, 2015

Відтепер мешканці Івано-Франківська мають змогу звертатися з електронними петиціями до міської влади.

Про це повідомляють у Фейсбуці на сторінці "Івано-Франківський регіональний центр".

Така форма участі громадськості в управлінні міськими справами доповнила вже наявну в місті колекцію інструментів електронної демократії (наприклад, електронне звернення http://www.emvk.if.ua/ezvern), запит на отримання публічної інформації http://www.emvk.if.ua/fizosoba).

Питання створення та розгляду е-петицій регулюється положенням про електронні петиції, що затверджене рішенням Івано-Франківської міської ради від 29.10.2015 р. №1856-58, яке набрало чинності 05.11.2015 року (http://www.namvk.if.ua/dt/26264).

Отже, е-петиція повинна бути розміщена на порталі електронних петицій до влади м. Івано-Франківськ – http://petition.mvk.if.ua з урахуванням таких особливостей:
1. Петиція – це колективне електронне звернення. Тобто одна особа ініціює, інші підтримують (підписують). Для створення е-петиції слід зареєструватися на порталі (розділ "Створити петицію") шляхом заповнення невеличкої форми, зазначивши ПІП та адресу електронної пошти. Ця адреса на сайті не відображатиметься, на електронну пошту особа отримуватиме сповіщення про долю своєї петиції. По завершенні реєстрації на вказану адресу надійде інформація про обліковий запис. 
2. Звернення до влади Івано-Франківська – порушені питання повинні відноситися до повноважень та компетенції Івано-Франківської міської ради.
3. Призначена для голосування громадян (хоча громадянство дописувача чи підписанта не перевіряється). Голосувати можуть лише зареєстровані громадяни (див. пункт 1).
4. Підлягає розгляду в особливому порядку – якщо петиція набере 250 чи більше голосів менше ніж за 90 днів.

Створення петиції забере декілька хвилин часу та проходитиме в чотири кроки:
Крок 1 – написати назву петиції (до 120 символів) та обрати тематичний розділ (до 3 розділів)
Крок 2 – переглянути подібні звернення (за їх наявності)
Крок 3 – написати зміст петиції (не більше 800 символів) та ключові слова для полегшення подальшого пошуку петиції 
Крок 4 – опублікувати петицію. Також на цьому етапі можна повернутися до редагування петиції, її видалення або зберегти та опублікувати пізніше.

Після створення петиції адміністратор сайту перевіряє її на предмет відповідності встановленим вимогам (до двох робочих днів). Далі петиція потрапляє до міського голови, який розглядає її впродовж трьох робочих днів та приймає одне з рішень: оприлюднити петицію, відмовити в оприлюдненні петиції, якщо зміст питання не належить до компетенції органу місцевого самоврядування.
Для того щоб оприлюднена петиція була розглянута уповноваженою посадовою особою, ця петиція повинна набрати не менше 250 підписів впродовж не більше 90 календарних днів з дати її оприлюднення. Збір голосів здійснюється порталі "Електронних петицій до влади м. Івано-Франківська" у розділі "Петиції".
Якщо петиція підтримана необхідною кількістю осіб, вона підлягає розгляду, а відповідь на неї оприлюднюється на порталі.

Прінтскріни з порталу електронних петицій демонструють простоту їх створення та розміщення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: