fbpx

У Франківську завершується пілотна програма "Стале домогосподарство"

Суспільство 02:37, 27.08, 2015

Впродовж 2014-2015 року в Івано-Франківську реалізовували міжнародну програму “Стале домогосподарство”. Це освітня програма для родин, 8-тижневий експеримент, впродовж якого вони змінюють свої моделі поведінки на більш сталі, навчаються вести домогосподарство раціонально та екодружньо при цьому заощаджуючи сімейний бюджет.

1

Франківськ став першим пілотним містом в Україні, де апробували програму. Починали у 2013 з 20 франківцями, разом з ними випробовували і адаптували матеріали до українських реалій. А вже впродовж 2014-2015 участь у програмі взяли більше 2 тисяч домогосподарств міста та ближніх містечок.

Родинам-учасницям вдається в середньому до 18% знизити витрати електроенергії, до 17% води та до 28% скоротити кількість відходів, просто змінивши власні звички.  Підрахували — це щонайменше 15% економії для сімейного гаманця.

Ініціювали та реалізували програму громадська організація “Вчителі за демократію та партнерство” (Україна) спільно з організацією Global Action Plan International (Швеція) за підтримки Шведської агенції з питань міжнародного розвитку (Sida) у рамках міжнародного проекту “Освіта для сталого розвитку” в дії.

У суботу, 29 серпня, учасники програми підбиватимуть підсумки та ділитимуться досвідом. Зустріч відбудеться в громадському ресторані "Urban Space 100" об 11.30.

Під час зустрічі можна буде поспілкуватись:

  • з найбільш досвідченими родинами-учасницями програми та дізнаєтесь їхні історії змін: як тепер ведуть домогосподарство, чи складно змінювати звички в сім’ї, скільки заощаджують та чи не знизилась якість життя.
  • з розробниками та керівниками програми в Україні (науковий керівник Олена Пометун, координатор Галина Гупан): як програма сприяла енергоефективності містян та їх згуртуванню навколо соціальних та екологічних проблем; що сприяло залученню великої кількості учасників.
  • з міжнародними представниками програми (керівник “EcoTeamProgram” з Угорщини Еріка Карман): оцінка результатів програми в Україні у порівянні з іншими країнами-учасницями.

А також організатори розкажуть підсумкові цифри проекту: заощаджені літри, кіловати та не викинуті кілограми відходів; скільки ресурсів в середньому споживають родини у Франківську та настільки ці показники вдалося скоротити за час програми.

ДОВІДКОВО:

Прогарам “Стале домогосподарство” є продовженням в Україні міжнародного освітнього руху “Екокоманди”, який діє в Ірландії, Нідерландах, Бельгії, Великій Британії, Іспанії, Швеції, Угорщині, Польщі, В’єтнамі, США та інших. Україна — 23 країна, що приєдналась до програми.

Як діє програма. Спочатку учасники відвідують тренінг, де ознайомлюються, як вести власне господарство раціонально, безпечно для себе та навколишнього середовища, при цьому заощаджуючи сімейний бюджет. Далі зі своїми друзями, колегами чи просто однодумцями утворюють так звані екокоманди — групи з 5-6 чоловік, з якими щотижня зустрічаються на дружні посиденьки, щоб обмінятися досвідом участі. З допомогою посібника "Дружні рецепти для життя" впродовж 8 тижнів родини, що беруть участь у програмі, у власному побуті практично застосовують поради програми за темами ВОДА, ЕНЕРГІЯ, ВІДХОДИ, ЗДОРОВ’Я, ГРОШІ та БЕЗПЕЧНА ОСЕЛЯ (про побутову хімію і не тільки). Щоб перевірити власні результати, реєструють до та після програми, скільки, до прикладу, за тиждень споживають кВт електроенергії, літрів води та скільки викидають кілограмів сміття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: