fbpx

У галереї заповідника "Давній Галич" виставили давні плащаниці

Культура 11:49, 22.02, 2018

У картинній галереї Національного заповідника "Давній Галич" відкрита виставка давніх галицьких плащаниць ХVІІІ – першої половини ХХ ст. з архікатедрального собору Святого Воскресіння Івано-Франківська. В експозиції – 33 плащаниці і 3 антимінси.

Крім наукових співробітників Національного заповідника "Давній Галич", на відкритті виставки були присутні Галицький декан УГКЦ отець Ігор Броновський, священики Галицького деканату, вчителі та учні місцевої школи.

"Маємо унікальну нагоду побачити віру нашу в мистецтві", – сказав, відкриваючи виставку, провідний науковий співробітник науково-освітнього відділу, кандидат історичних наук Андрій Стасюк.

Про історію виникнення, символіку плащаниці, йдеться на сайті заповідника, розповів отець Ігор Броновський:

"Віра – це найбільше багатство, яке має людина. Плащаниця – надзвичайно важлива складова нашої віри, вона знаходиться у Святилищі і виноситься в Стасну п’ятницю для поклоніння. Символізує скорботу, смуток і одночасно відкуплення від наших гріхів".

Провідний науковий співробітник науково-освітнього відділу Андрій Стасюк зазначив, що плащаниця – велика християнська святиня, але й історичне джерело – на багатьох є дати, коли людина або ціла родина подарувала реліквію церкві. 

Виставка плащаниць триватиме до 3 квітня.

Довідково: У збірці переважають три основні типи іконографії ремісничого виконання від манери примітивізму до академізму, українського бароко чи декоративного розпису.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: