fbpx

Франківці купували гуцульські обереги-зґарди, щоб підтримати військових на Сході

Культура 19:28, 13.07, 2014

В Івано-Франківську відбулася благодійна акція "Придбай гуцульську зґарду – захисти українського вояка". Виручені від продажу оберегів кошти активісти витратять на амуніцію для батальйону "Айдар" і 5-го батальйону територіальної оборони.

Задля підтримки української армії івано-франківські митці та журналісти влаштували благодійну акцію-ярмарок з продажу гуцульських зґард. Франківці могли не тільки пожертвувати кошти на потреби військових, а й отримати символічний подарунок-оберіг.

Автор ідеї – івано-франківський ливарник Всеволод Бажалук. Митець вирішив за допомогою давнього гуцульського ремесла залучити якомога більше громадян для допомоги армії. Всевелод вилив та виставив на продаж понад 100 зґард, а команда його однодумців влаштувала розпродаж – спочатку в інтернеті, а сьогодні – на ярмарку в супроводі музикантів-джазистів.

Виручені кошти підуть на придбання військової амуніції для батальйону "Айдар" та 5-го батальйону територіальної оборони, в яких служать добровольці з Івано-Франківська та інших міст Західної України.

Акція стартувала в соцмережах близько тижня тому і вже є певні результати, розповідає координатор акції, журналістка Наталя Голомідова:

"В нас діє аукціон у соцмережі Facebook. Близько 700 людей вже лайкнули нашу сторінку. Придбали загалом близько 30 зґардів. Суму ще точно не підрахували, але за тиждень назбирали близько 10 тисяч гривень. І вже на днях будемо закуповувати першу партію амуніції і відправляти її на Схід.

Відмовились від ідеї придбати бронежилети, тому що один хороший бронежилет коштує 6 тисяч гривень. Напевно, було би неадекватно проводити акцію цілий місяць і придбати всього три бронежилети, наприклад, і розуміти, що ми можемо купити фальшивку. Ми не розуміємося до кінця на таких речах і боїмося підставити наших хлопців. Тому в першу чергу буде йтися про каски, рації, компаси, ліхтарі і одяг. Зараз списки речей для батальйонів уточнюються", – розповідає Наталя Голомідова.

Серед покупців сьогодні виявилися і авторитетні компанії, які купують зґарди на кругленьку суму, і покупці з-за кордону, а загалом – з усіх куточків України. Долю прикраси вирішує покупець – він може або забрати собі зґарду, або віддати, щоб її пришили на бронежилет як додатковий оберіг для українського вояка. Більшість залишають оберіг для себе – на пам’ять.

Сьогоднішня акція-ярмарок пройшла у супроводі імпровізованого джаз-міксу. На запрошення організаторів приїхав відомий львівський джазмен Юрій Зморович. У музичному джемі взяли участь джазовий та й "крос-культурний" львівський музикант Роман Рось, який більше часу мешкає у Івано-Франківську, івано-франківський саунд-продюсер Едуард Скрипник та ін. Прозвучало і кілька композицій із майбутнього альбому Рося "Подорож".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: