fbpx

В Івано-Франківську відкрили пам’ятник жертвам Чорнобиля

Наша історія 13:31, 21.08, 2014

Івано-Франківськ до сьогодні залишався єдиним обласним центром, у якому все ще не було встановлено пам'ятника жертвам Чорнобиля. Врешті, його відкрили на вулиці Незалежності.

За словами міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, вперше датою відкриття було назначено ще 2005 рік, але з тих чи інших причин ця подія постійно відкладалася на майбутнє. У тому числі й тому, що міська влада "взяла курс" на встановлення пам’ятника Степану Бандері до сторіччя провідника ОУН у 2009 році.

"Ми знаємо певні кризові явища, грошей постійно не вистачає. Десь були домовленості з обласною адміністрацією про те, що ми беремо на себе благоустрій цього скверу, а обласне керівництво взяло на себе зобов'язання профінансувати будівництво самого пам'ятника. Але в силу певних обставин це не вдалося зробити в найкоротші терміни, бо ми планували на 2012 рік. Але не зважаючи ні на що, в цьому питанні сьогодні поставлена крапка", – підсумував Віктор Анушкевичус.

На пам'ятник з міського бюджету виділили понад 300 тисяч гривень, з обласного – 100 тисяч, решта – кошти меценатів. Орієнтовна вартість пам’ятника – близько півмільйона гривень. Автором роботи є скульптор Володимир Довбенюк.

У відкритті пам'ятника жертвам Чорнобиля взяли участь представники духовенства, влади, чорнобильських організацій та громадськість міста.

Голова виконкому Міжнародної організації "Союз Чорнобиль" Валерій Макаренко зазначає, що чорнобильцям довелось пройти свою "війну".

"У кожного покоління, як кажуть, своя війна. Так, у нас була "чорнобильська війна". На цій війні не стріляють, але на фронті – там думаєш "попаде чи не попаде", а в Чорнобилі попадали всі. На сьогодні ми втратили вже 50 тисяч наших ліквідаторів, ще близько 50 тисяч інвалідів залишилося. Щороку ми по тисячі-півтори людей втрачаємо", – зазначив Макаренко.

Окрім цього, присутнім презентували Книгу пам'яті жертв Чорнобиля в Івано-Франківській області. 

На Прикарпатті налічують понад 10 тисяч чорнобильців. За неофіційною статистикою, в Україні померло понад 50 тисяч ліквідаторів, стільки ж залишилося.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: