fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • У Калуші підписали 44 тисячі декларацій з лікарями без sms-підтвердження: в НСЗУ підозрюють порушення і не дають грошей на зарплату

У Калуші підписали 44 тисячі декларацій з лікарями без sms-підтвердження: в НСЗУ підозрюють порушення і не дають грошей на зарплату

Суспільство 18:40, 23.07, 2018

Національна служба здоров’я України уклала 161 договір із закладами, що надають первинну допомогу. І лише ЦПМСД міста Калуш до цього часу не отримав виплати.

Начальник НСЗУ Олег Петренко у мережі Фейсбук повідомив, що це вимушений крок. 

"У ЦПМСД міста Калуш внесли в електронну систему охорони здоров’я 44 тисячі декларацій за 15 днів. Це означає, що процес внесення відбувався безперервно 24 години на добу. Лише 40 секунд на кожну декларацію", – пише Петренко.

Він нагадав, що існує два способи підтвердити дані пацієнта при створенні декларації в Системі: через SMS (найбільш розповсюджений та зручний спосіб) і через документи, які посвідчують особу, – у тих виняткових випадках, якщо у пацієнта немає мобільного телефону.

За статистикою НСЗУ, в середньому 3-4% декларацій підтверджуються через документи, решта – через SMS.

"Зараз відсутність мобільного телефону – це вже скоріше виняток, ніж норма. Та в Калуші всі 44 тисячі декларацій було підтверджено в інший спосіб – документами, що посвідчують особу. Без верифікації через мобільний телефон.

Такий незвичний вибір способу реєстрації в Системі декларацій пацієнтів у Калуші – тривожний дзвінок для Нацслужби здоров’я. Тому ми зупинили виплату до з’ясування ситуації та проведення перевірки", – пише Петренко.

За словами Петренка, виявилося, що заклад вносив декларації в систему на підставі декларацій не затвердженої форми, які були заповнені від руки. Замість того, щоби робити це в електронній системі, як того вимагає Закон. На частині цих "декларацій" взагалі немає підписів пацієнтів. Номери декларацій, які автоматично повинна присвоювати система, вписані в декларацію вручну.

"Декларація, укладена з порушенням порядку, не може бути оплачена", – стверджує Олег Петренко.

"Ми розуміємо ситуацію, яка склалася у ЦПМСД міста Калуш. Адміністрація закладу повинна здійснити виплату заробітної плати персоналу шляхом підписання звіту за "червоним списком"  за тарифом 240 грн на пацієнта на рік без застосування вікових коефіцієнтів  й отримати кошти від НСЗУ. Після того як декларації будуть укладені у передбачений законом спосіб, заклад зможе отримати оплату за "зеленим списком". Адміністрація закладу повинна слідкувати за дотриманням законодавства, щоб уникати подібних ситуацій у майбутньому",  пише Петренко.

Керівник Калуського міського центру з надання первинної медико-санітарної допомоги Михайло Гаврилишин минулого тижня у коментарі сайту "Вікна" сказав, що в Національній службі не очікували, що Калуський центр з надання первинної медико-санітарної допомоги укладе так багато декларацій.

Він зазначив: якби заклад вантажив декларації в загальнодержавну електронну систему одразу, то угоду про пряме фінансування з липня з ним, можливо би, не підписали. Так, міський центр займався роботою з підписання декларацій ще до початку старту медреформи. Але завантажувати їх у систему почали лише з 20-х чисел червня. А вже на 1 липня було завантажено 37 193 декларації, укладених з лікарями центру. Поліклініка могла працювати таким чином, зазначив Михайло Гаврилишин, і угодою режим внесення декларацій не обумовлений. Має значення лише кількість декларацій на 1 липня. І тим більше це не є підставою ставити під сумнів достовірність декларацій, навіть не провівши перевірку по суті.

Зараз уже 66% мешканців міста підписали декларації з лікарями. І така ефективність, схоже, комусь дуже не до вподоби. За розрахунками, в липні міський центр мав отримати від НСЗУ майже 2,5 млн гривень. А НСЗУ пропонує 1,2 млн гривень. За словами Михайла Гаврилишина, віра людей, медпрацівників у медичну реформу в Калуші серйозно похитнулася.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: