fbpx

У Калуші планують збільшити вартість харчування для учнів і дошкільнят

Суспільство 10:36, 01.12, 2016

Зараз у Калуші почався процес формування бюджету на наступний рік. Так, наступного року у місті планують збільшити вартість харчування учнів та дошкільнят.

Також, можливо, у Калуші набуде популярності новація, коли за харчування у шкільних їдальнях учні розраховуватимуться банківськими картками. Це хоча б частково "перекриє" шлях школярам до найближчих крамниць у пошуках заборонених ласощів.

Наприкінці жовтня у школах міста провели опитування про організацію харчування. Згідно із результатами, більшість школярів воліли б харчуватися лише сирниками чи оладками, інформують Вікна.
"Однак ми маємо дотримуватися норм харчування, прописаних Постановою Кабміну "Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", – каже начальник управління освіти Калуської міської ради Ірина Люклян.  Тож не можемо виконати норму, наприклад, щодо борошна чи молока на 200%, а щодо риби чи круп  на 20%".

В окремих школах міста можна скористатися послугою одного із банків: учням виготовляють особисті банківські картки, які поповнюють батьки і якими діти можуть отоваритися у шкільній їдальні. При цьому батьки отримують смс-звіти про те, на яку суму прохарчувалася дитина. У такий спосіб, каже Ірина Люклян, батьки принаймні можуть "перекрити" дітям шлях до найближчих крамниць у пошуках заборонених ласощів. Імовірно, такий досвід, з ініціативи банку, буде поширений на інші навчальні заклади міста.

З наступного року у Калуші планують підняти вартість харчування для школярів. Адже зростає, зокрема, мінімальна заробітна плата, а, отже, витрати для підприємців, які харчують дітей.

"Щороку ми проводимо тендери на організацію харчування у калуських школах,  каже Ірина Люклян.  При цьому, щоб стати переможцями, підприємці на тендерах пропонують додаткові переваги. Приміром, ми цьогоріч зекономили понад 220 тис. гривень бюджетних коштів  саме на таку суму взяли на себе харчування пільгових категорій учнів приватні підприємці".

Нині в управлінні освіти не акцентують, наскільки зростатиме вартість харчування, адже ведуться ще розрахунки та узгодження. Ілюструють лише на прикладі початкової ланки: так, якщо учні молодших класів нині харчуються за 7 гривень на день на одну особу, то наступного року планується підняти вартість харчування до 9 гривень. При цьому якщо цього року із міського бюджету витрачають 4,5 млн гривень на ці видатки, то зі здорожчанням порцій витрачатимуть приблизно 6,7 млн гривень.

Також планується підняття вартості харчування у дитячих садках міста. Нині вихованці ясельної групи харчуються на 16 гривень на день на одну дитину. При цьому 60% платять батьки, решту компенсує міський бюджет. Цієї суми, каже Ірина Люклян, наразі для найменших цілком достатньо.

"За ці гроші ми повністю виконуємо норму щодо харчування дітей,  запевняє Ірина Люклян.  Прогнозуємо, щоправда, що наступного року може зрости вартість продуктів. Тому, можливо, для дошкільнят ясельної групи вартість харчування зросте на гривню".

Щодо дошкільнят садкових груп, то там вартість харчування планується підняти з 20 до 24 гривень на день на одну дитину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: