fbpx

У Калуші історики шукають масові захоронення жертв репресій. ФОТО. ВІДЕО

Суспільство 22:21, 07.04, 2016

У Калуші стартували пошукові роботи, мета яких — виявити місця масових захоронень жертв репресій. Для цього із міського бюджету було виділено близько 7000 гривень. До пошуків залучили спеціалізоване обласне комунальне підприємство "Пам’ять".

Відомо, що у підвалі нинішнього Центру технічної творчості були камери для ув’язнених та проводилися катування. У приміщенні нинішньої музичної школи на вулиці Степана Бандери також розташовувалися силові органи часів СРСР: НКВС і КДБ.

Сюди привозили повстанців, у тому числі поранених і вбитих. Їх викладали на подвір’ї тюрми

Старший науковий співробітник меморіального музею "Калуська в’язниця" Богдан Яневич вважає: у Калуші не виявлено місць масових захоронень, бо досі не було випадкових знахідок – як це свого часу відбулося у Войнилові. Там під час прокладання інженерних мереж майбутньої школи виявили понад дві сотні останків людських тіл, інформують "Вікна".

У Калуші, свідчать очевидці, такі страшні знахідки також можливі.

На території Центру науково-технічної творчості та навколишніх територіях, припускають музейники, нашаровуються дві історичні епохи: страшні часи тоталітарного режиму та давня історія заснування міста, точніше  легендарного калуського замку.

Торік на вул. Грушевського у котловані, який будівельники вирили під майбутню новобудову, виявили цікаві історичні артефакти.

"Під час минулорічних розкопок ми натрапили на фрагмент біля нижнього валу калуського замку. Скільки можна було, стільки копали, бо там частина території була залита бетоном. Десь до XVIII століття ми дійшли. Далі вже було небезпечно і для тієї будови, і для людей, які там працювали,  розповідає "Вікнам" директор музейно-виставкового центру Уляна Паньо. — Але ми цілу зиму працювали з інформацією, яка би підтверджувала різного роду гіпотези про існування замку та орієнтувала про місця його розташування".

На проведення археологічних розкопок у міському бюджеті передбачено 20 тис. гривень. Проте швидких темпів досліджень калуські музейники не обіцяють.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: