fbpx

У Карпатах хочуть проідентифікувати бурих ведмедів.

Наша історія 08:43, 17.06, 2014

На території українських Карпат обліковується приблизно 200 бурих ведмедів. Як зникаючий вид тварин, що занесений до Червоної книги України й оберігається законом.

Щоб цей найбільший карпатський ссавець і хижак не залишився лише на картинках, у національному природному парку “Верховинський”, на території якого нараховується їх 11-14, розробили спеціальну природоохоронну програму, – інформує ОДТРК "Карпати".

Про програму із захисту ведмедів розповідає директор парку Михайло Нечай:

"Ми беремо участь у європейській програмі "Збереження бурого ведмедя". В Європі найбільша його популяція знаходиться в Румунії. А там так сталося, що пішли масові вирубки лісу і багато ведмедів переходять до нас. Вони вже ідентифіковані, і Європа бачить, де перебувають такі ведмеді кожної хвилини. Таких ведмедів у нас 11-14, за винятком тих, які є нас і вони ще не ідентифіковані. На наше прохання зараз би мала розпочатись нова програма зі збереження бурого ведмедя, і тоді ми зможемо проідентифікувати і наших ведмедів", – каже Нечай.

Окрім цього, природоохоронці дбають і про місцеву флору. Вже не перший рік намагаються добитися статусу старовікових лісів, розповідає Михайло Нечай:

"Через Всесвітній екологічний фонд четвертій частині парку ми хочемо надати статус старовікових лісів, або їх ще називають "праліси". Над цим ми працюємо вже другий рік. Коли ми отримаємо міжнародний сертифікат, що на території національного природного парку "Верховинський" зростають старовікові смерекові праліси, тоді ми зможемо розраховувати на велику європейську підтримку у вигляді грантів, застосування екологічних програм на території нашого парку. Вони (дерева – ред.) є унікальні за своїм походженням – це є 1100 м і вище над рівнем моря, там, де теоретично вони би і не могли зростати. Ми вважаємо це генофондом смереки у Європі".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: