fbpx

У Коломиї відбудеться п'яте Січове свято

Наша історія 21:11, 18.09, 2014

25 вересня у Коломиї відбудеться ювілейне п’яте Січове свято, приурочене 150-річчю від дня народження засновника січового руху – адвоката Кирила Трильовського. Його гаслом стане: "Україна – єдина країна".

Захід, що пройде у співпраці головного управління освіти і науки та управління культури обласної державної адміністрації, Коломийської міської ради, Коломийського педагогічного коледжу Івано-Франківської обласної ради та адвоката Михайла Петріва, розпочнеться о 14.00 на площі біля меморіальної таблиці з барельєфом Кирила Трильовського.

Відкриється дійство урочистою ходою середмістям колони студентів Коломийського педагогічного коледжу та інших навчальних закладів міста під звуки січових мелодій у виконанні муніципального духового оркестру. На площі перед пам’ятною дошкою Кирилові Трильовському студентки коледжу в урочистому січовому одязі виконають руханкові вправи, які є реконструкцією січових вправ початку ХХ ст. з сучасними елементами руханки. Підкреслить величність свята Державний гімн України та січові пісні у виконанні зведених хорів “Просвіти” (керівник Роман Хімей), інформує ОДТРК "Карпати"

Ювілейному Січовому святу передувала Всеукраїнська науково-практична конференція “Кирило Трильовський і Січовий рух”, що відбулася 6 травня ц. р. на базі Коломийського педагогічного коледжу за участю науковців з Коломиї, Чернівців, Львова, Тернополя та громадськості Коломийщини і Снятинщини. Збірник з матеріалами конференції буде представлений громадськості також 25 вересня.

За часів незалежності України попередні Січові свята відбулися теж в Коломиї, зокрема перше  30 вересня 2010 р. під гаслом: “Шануймо минуле заради майбутнього… Адвокат Кирило Трильовський – “Січовий Батько”, у рамках святкування 110-ї річниці заснування товариства “Січ” та відкриття з цієї нагоди пам’ятної дошки з барельєфом Кирила Трильовського. Друге  29 вересня 2011 р. під гаслом: “Молодь вивчає історію рідного краю” та набуло статус міськрайонного молодіжного свята. Третє Січове Свято відбулося 26 вересня 2012 р. і було приурочене 150-річчю написання вірша “Ще не вмерла Україна”, 110–річчю проведення в Коломиї Першого Січового свята та захисту української мови. Четверте свято відбулося 23 вересня 2013 р. під гаслом: “Українські Січові Стрільці – лицарі рідного краю” і було приурочено 100-річчю від заснування легіону Січових Стрільців.

Січові свята в Україні мають давню і пізнавальну історію та беруть свій початок від початку ХХ ст. Знаменна подія в історії не тільки Галичини, а й усієї України відбулася 5 травня 1900 р., коли за ініціативи Кирила Трильовського у селі Завалля Снятинського повіту було створене українське пожежно-гімнастичне товариство “Січ”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: