fbpx

У костелі на Прикарпатті випадкові туристи знайшли людські кістки

Суспільство 20:17, 01.10, 2018

У селі Чернелиця Городенківського району Івано-Франківщини в занедбаному стані перебуває пам’ятка архітектури національного значення – костел XVII століття. На території – розбиті крипти, людські кістки.

На території храму, просто на землі, лежать людські кістки. Про це в мережі повідомила франківчанка Анна Гукова, пише "Репортер".

"У такому стані знаходиться пам’ятка архітектури в селі Чернелиця, – пише Анна. – Тотальне знищення й розкрадання всього, що було. Людські кістки підняті з поховання. Я бачила багато костелів, але в такому стані – перший".

За інформацією відомої краєзнавиці Ірини Пустиннікової, храм був закладений коштом подружжя магнатів Чарторийських у 1661-му, будували його вісім років. Костел планувався як монастирський – магнати запросили до Чернелиці домініканів. За свою довгу історію храм пережив багато – його мали ліквідувати австрійці, грабували російські війська. 

Після Другої світової польське населення Чернелиці виїхало з України, прихопивши з собою більшу частину майна костелу. Стації хресного шляху потрапили до місцевої церкви. 

З 1948 по 1980 роки храм був складом. У 1985-му гуцульські майстри виготовили новенький і гарний дах з ґонти.

1

"У 2005 році місцеві підлітки влаштували у храмі пожежу – з того часу костел стоїть без даху та надії на одужання, він страшезно хворий, безнадійно", – пише Ірина Пустиннікова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: