fbpx

У Криворівні хочуть створити музей Хоткевича

Наша історія 13:08, 14.07, 2014

У селі Криворівня, яке ще називають "Українськими Афінами", може незабаром з'явитися ще один музей. У свій час в цьому мальовничому селі побувало дуже багато непересічних українців, серед яких Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Михайло Грушевський, Гнат Хоткевич та багато інших.

Більшість із них довгий час проживали у Криворівні: у будинку, де зупинявся Іван Франко, вже багато років функціонує його літературно-меморіальний музей, на місці, де гостював Президент УНР, споруджено музей Грушевського.

Поки обговорюють необхідність певним чином увіковічнити "присутність" інших відомих українців, розмови про реставрацію будинку, де впродовж шести років проживав Гнат Хоткевич, набирають обертів. Його хатку гуцульською називали "хатчінка". Знаходиться вона недалеко від криворівнянської церкви. Місцева громада хоче відреставрувати її, дати життя і надати статус Музею, йдеться на головному інтернет-порталі Верховини.

В першу чергу на хатинці потрібно перекрити дах, підняти домкратом підвалини. Господар готовий реставрувати, має тогочасні експонати, але потрібні кошти. Кілька років тому приїжджала донька Хоткевича – Галина та обіцяла, що будуть все робити для того, щоб цей музей був "живий".

Довідково: Гнат Хоткевич був одним із перших, хто описав життя і побут гуцулів і створив перший Гуцульський театр. За участь у керівництві політичним страйком 1905 року зазнав переслідувань і в січні 1906 був вимушений переїхати в Галичину, яка була тоді в складі Австрії. Тут Хоткевич оселився спочатку у Львові, а потім у Криворівні. Він об'їхав усю Галичину й Буковину зі скрипковими концертами та концертами українських народних пісень у супроводі бандури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: