fbpx

У липні Франківськ надихатиме поета з Києва Сергія Шкабару та прозаїка з Луганська Маргариту Сурженко

Культура 12:53, 02.07, 2015

Перша в Україні Резиденція для молодих україномовних письменників "Станіславський феномен" прийняла нових резидентів. Ними стали поет Сергій Шкабара з Києва та прозаїк Маргарита Сурженко з Луганська.

Резидентів вибрали з-поміж 59 претендентів. Для журі обрати кращих було непростим рішенням. За словами члена журі письменника Тараса Прохаська, сьогодні в Україні є ціле покоління нових авторів, чию творчість варто відзначити.

"Є ціле покоління, а може, і кілька субпоколінь молодих українських авторів, які дуже добре працюють в літературі, добре працюють з українським словом. Видно, як українська література розвивається. Я не хочу сказати, що відразу можна побачити, хто є геній, хто буде класиком, хто прийде і піде, але розвиток видно, – зазначив Прохасько і додав: – Ці двоє авторів насправді вирізнялися серед усіх, хто подав заявки у "феномені", і радісно було бачити, що тексти цих авторів є такого рівня, коли непристойно навіть казати "молодий" письменник чи ще якось. Ця категорія "молодий-немолодий", "початківець-непочатківець" відпадає, бо це дуже добрі автори".

Гості вчора прибули до Івано-Франківська й оселилися у хостелі "Феномен" та вже встигли познайомитись із містом. Сьогодні вони поділилися своїми першими враженнями від Івано-Франківська.

На резидентів чекають спільні трапези з культовими письменниками з Івано-Франківська: Юрієм Андруховичем, Тарасом Прохаськом, Галиною Петросаняк та іншими, вік-енд у столиці сирних коників Брустурах, мандрівки до Коломиї та інші цікаві заплановані і принагідні заходи, над якими працює оргкомітет.

"Мені спочатку було незвично, що доведеться місяць нічого не робити, ходити та надихатись, але це дуже корисно – вирватись зі свого звичного життя, кудись зануритись, і це дійсно надихає. Все дуже відрізняється від Києва і від Луганська і, дійсно, виникає дуже багато думок, пов’язаних і з Івано-Франківськом, і з Україною. Є над чим подумати", – розповіла Маргарита Сурженко.

Сергій Шкабара завжди асоціював Івано-Франківськ з письменниками, проте ніколи не замислювався над містом як таким.

"Мені дедалі більше хотілось пізнати Івано-Франківськ як місто, походити його вулицями, доторкнутися до кам’яниць, до бруківки і, можливо, перейняти досвід і атмосферу, про яку я читав у шанованих мною письменників. Вже з учорашнього дня я відчув у собі величезну незаповнену нішу і думаю, що протягом цього місяця я зможу достойно її заповнити",  поділився Сергій Шкабара.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: