fbpx

У Мінкультури готують скасування історико-містобудівних обґрунтувань

Суспільство 16:52, 20.11, 2017

У Міністерстві культури заявили, що мають намір скасувати опорні ІМО до 2019 року.

Міністерство культури України має намір до 2019 року скасувати історико-містобудівні обґрунтування (ІМО), які встановлюють можливість будівництва об'єкта на певній ділянці населеного пункту.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила заступник міністра культури Тамара Мазур у ході круглого столу "Нове будівництво на територіях розміщення об'єктів культурної спадщини".

"У нас є розроблений проект акта, який вже розглядається на урядовому комітеті. Ми чекаємо узгодження Мінрегіонбуду, сподіваємося, воно буде. Якщо акт буде прийнято до Нового року, то наступного року будуть скасовані історико-містобудівні обґрунтування в тих населених пунктах, де є історико-архітектурні опорні плани, а з 2019 року – в принципі як інститут", – сказала Мазур.

Присутня на круглому столі депутат Київради Ольга Балицька зазначила, що використання історико-містобудівного обґрунтування неефективне.

"Щось у результаті повинно померти – або історичні частини міста, або цей інструмент. За останні два роки я не бачила жодного проблемного об'єкта, де не було б чинного історико-містобудівного обґрунтування. Один плюс: ці документи мають термін дії, і я сподіваюся, що там, де вони закінчуються, їх більше не буде продовжено", – сказала Балицька.

Історико-архітектурні опорні плани – це плани, які фіксують розташування всіх нерухомих пам'яток історії та культури і нововиявлені об'єкти, з їх територіями та зонами охорони. Складаються на основі сучасних картографічних матеріалів або геодезичної зйомки. В Україні 401 населений пункт визначено історичним місцем. Відповідно до Закону "Про регулювання містобудівної діяльності", для населених пунктів у складі генпланів мають бути розроблені історико-архітектурні опорні плани. Станом на вересень 2017 року історико-архітектурні плани затверджено тільки у 86 населених пунктах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: