fbpx

У Музеї мистецтв Прикарпаття з виставки зняли сатиричну картину. ФОТО

Культура 11:45, 03.02, 2018

Виставка відомих івано-франківських художників Ореста Заборського, Валерія Дувірака і Андрія Шабуніна відкрилася у Музеї мистецтв Прикарпаття.

Одна з картин в експозиції, де представлені живопис, портрет та графіка, – сатирична робота Валерія Дувірака, – викликала жвавий інтерес публіки, гарячу дискусію в арт-середовищі та обговорення у мережі. Багато хто впізнавав себе на картині і дискутував з приводу ситуацій, у які був поставлений. Один з персонажів дуже нагадував голову місцевої організації НСХУ Миколу Якимечка. 

"Хочу привернути увагу до однієї картини Валерія Дувірака, яка чи не найбільше зацікавила глядачів, особливо самих митців. Картина, в якій і гротеск, і іронія, й сатира, де впізнавані всі діючі особи франківського арт-бомонду – від славнозвісного Опанаса Заливахи до нікчемного "голого короля", – відгукнувся про роботу художник і журналіст Ігор Роп'яник.

Та виявилося, що не всі представники "культурного" середовища Франківська розуміють і сприймають сатиру. 

"Картину з виставки зняли! Музею Мистецтв Прикарпаття грозять скаргами. Це цензура? А де демократія і свобода слова?" – повідомила дружина автора картини Христина Дувірак

"Думаю, це рекорд – твір провисів якихось півдня! Нерви у чиновників не витримали. Чи у того голого короля (недарма ж учора вискочив із зали музею, наче ошпарений – побіг, очевидно, до начальства від культури жалітися?)", – прокоментував оказію Ігор Роп'яник.

І запропонував автору твору організувати виставку однієї картини в незалежній галереї.

Фото – Ігоря Роп'яника. 

Нагадаємо, два відомі в Івано-Франківську художники Орест Заборський та Валерій Дувірак об'єдналися і презентували у Музеї мистецтв Прикарпаття спільну виставку "Діалог" двох мистецьких світів. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: