fbpx

У Надвірнянському та Городенківському районах вперше розпочнеться ФМ-мовлення

Суспільство 16:17, 30.01, 2019

Про це йдеться у звіті представника Національної ради в Івано-Франківській області Ігоря Маслова.

За 2018 рік представником Національної ради в області проведено понад 400 моніторингів телерадіоорганізацій, під час яких виявлено 70 порушень медійного законодавства.

У звіті представника Національної ради в Івано-Франківській області, зокрема, розглянуті питання стану телерадіоінформаційного простору Прикарпаття, результати моніторингу мовних квот на місцевих та регіональних радіо і телебаченні, результати перевірок телерадіокомпаній. Зі звіту можна дізнатись про ситуацію в телепросторі області після відключення аналогового сигналу, детально описані кроки щодо захисту інформаційного простору.

1

Протягом 2018 року в області активно розвивається мережа провайдерів кабельного телебачення. На сьогодні на Прикарпатті працюють 48 телевізійних мереж, які охоплюють всі без винятку райони області.

У звіті йдеться про те, що на території Івано-Франківської області не ретранслюються російські канали, що є забороненими на території України. Слід відзначити, що моніторинги провайдерів проводились протягом звітного періоду постійно, ними були охоплені всі без винятку мережі провайдерів програмної послуги на території Івано-Франківської області.

Але протягом 2018 року на території Івано-Франківської області зафіксовано три випадки ретрансляції російських програм, показ яких тимчасово призупинено на території України.

Протягом звітного періоду здійснювався систематичний контроль за дотриманням телерадіоорганізаціями Івано-Франківської області вимог законодавства щодо частки вітчизняного продукту, власних програм та частки музичних творів в програмах телерадіоорганізацій (відповідно до законодавства та ліцензійних показників).

Так, частка вітчизняного продукту в програмах (передачах) місцевих мовників в середньому становить 96,45% (на телебаченні  92,89%, на радіо – 100%). Частка власного продукту в програмах (передачах) місцевих мовників в середньому становить 98,93% (на телебаченні  100,0%, на радіо  97,85%).

Телерадіоорганізації Івано-Франківської області дотримуються вимог частини 1 статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менш як 50% має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців). Середньозважений показник частки національного аудіовізуального продукту та музичних творів вітчизняних авторів чи виконавців в ефірі ТРО Івано-Франківської області за результатами моніторингів 2018 року складає 97,23% (на телебаченні  100%, на радіо  94,45%).

Протягом 2018 року були здійснені три хвилі моніторингів всіх без винятку радіостанцій, які зареєстровані та мовлять на території Івано-Франківської області. Середній показник в Івано-Франківській області щодо пісень становить 66%, а щодо мови ведення передач  97%. Відповідно, Івано-Франківська область за цим показником  у п'ятірці лідерів по країні.

2

Цього року у рамках проекту "Мовлення громад" планується розпочати ФМ-мовлення у містах Городенка, Долина, селах Дебеславці Коломийського району та Стримба Надвірнянського. Вперше ФМ-мовлення відбуватиметься у Надвірнянському та Городенківському районах області.

Протягом першої половини 2019 року має відбутись створення локальних місцевих мультиплексів та розпочато малопотужне  багатоканальне телевізійне мовлення. Це значно збільшить територію покриття Івано-Франківської області цифровим телебаченням. Також очікується збільшення кількості населених пунктів, охоплених телемережами провайдерів програмної послуги, особливо в сільській місцевості.

"Очікуємо також збільшення кількості провайдерів, які використовують цифрову кабельну технологію DVB-C",  йдеться в звіті.

Із повним звітом представника Національної ради в Івано-Франківській області Ігоря Маслова можна ознайомитись за посиланням>>>.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: