fbpx

У Польщі показали етноодяг Гуцульщини. ФОТО

Стиль життя 13:33, 03.10, 2018

В залі публічної бібліотеки міста Легіоново презентували світлини ретровиставки, присвяченої традиційним народним строям сіл передмістя Косова. А в концертному залі продефілювали моделі у дизайнерському гуцульському нео-фольк одязі.

На фотовиставці на знімках можна було роздивитися гуцульську моду середини минулого століття. До експозиції увійшли унікальні фото з родинних альбомів місцевих мешканців. Найстарішим світлинам понад сто років. Виставку організував у рамках Проекту Косівський музей народного мистецтва і побуту Гуцульщини.

1

У концертному залі облаштували подіум. Першими показали моделі Коледжу прикладного мистецтва імені В. Шкрібляка з Вижниці. Моделі продемонстрували одяг, зшитий студентами-дипломниками. Новітній крій, експерименти з кольором і фактурою поєдналися з  характерною орнаментикою буковинської Гуцульщини.

Завідувачка Косівського музею Гуцульщини Вікторія Яремин запропонувала публіці порівняти сучасну етномоду з гуцульськими одяговими традиціями минулого століття. Глядачі дізналися цікаві факти про народний стрій передмістя Косова. На сцені з показом комплекту реконструкцій жіночого вбрання села Старий Косів виступив також Богдан Петричук  етнограф і приватний колекціонер. Перевтілитись у справжню гуцулку з радістю зголосилася одна з глядачок імпрези. 

Колекцію за народними мотивами представив Косівський інститут прикладного і декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. 

Ще одною цікавинкою мистецького дійства став показ реконструкції вбрання "кнєгині"-нареченої села Старий Косів. Родзинкою став весільний вінок, який виготовили косівські музейники за автентичними зразками.

Завершилося дійство феєричним показом волохатих гуцульських шуб   ґунь (традиційний вовняний верхній одяг з довгим ворсом). Автор незвичайної колекції  майстриня народного мистецтва Руслана Гончарук (с. Яворів, Косівський р-н, Івано-Франківська обл.).

2

Мистецьке дійство відбулося у рамках реалізації проекту  переможця Конкурсу ініціатив карпатських громад від Єврорегіон "Карпати  Україна". Перемогу в конкурсі здобули Косівська районна рада спільно з Вижницькою районною радою. 

Під час візиту до Польщі відбувся також круглий стіл, де представники сторін-партнерів проекту з української та польської сторін узгодили напрямки подальшої співпраці між Косівщиною, Вижниччиною і Легіоновським повітом.

3

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: