fbpx

У Прикарпатському університеті провели "Літературну кавалєрку". ФОТО

Суспільство 15:43, 21.10, 2017

В актовій залі Педагогічного факультету відбулася фінальна гра "Літературної кавалєрки".

Автор ідеї та організатор заходу – Тетяна Качак, доцент кафедри фахових методик і технологій початкової освіти педагогічного факультету, пише прес-служба ПНУ.
 
"Літературна кавалєрка" – проект, спрямований на розвиток дитячого та юнацького читання, популяризацію сучасної української книжки і реалізується з метою привернення уваги суспільства до проблем формування культури юного покоління та проводиться у рамках проекту Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва "Вся Україна читає дітям". 
 
Учасниками фінальної гри "Літературної кавалєрки" стали 5 команд: збірна команда студентів Педагогічного факультету  "Read-ери" та збірні команди учнів Івано-Франківської гімназії № 2  "Діти України", Івано-Франківської ЗОШ № 6 ім. Івана Ревчука – "Покоління Сі", Івано-Франківської ЗОШ № 22  "Еліта Карпат" та Дрогобицької ЗОШ №1  "Оригінальний дрогобицький формат".
"Цей проект важливий, адже він популяризує книгу. В той же час проект цікавий та креативний, чим саме і приваблює молодь. Тож бажаю і організаторам, і учасникам КВК "Літературна кавалєрка" успіхів і подальшого розвитку проекту",  сказав у своєму вітальному слові проректор університету Сергій Шарин.   
1
"Я спостерігаю цей проект з самого початку. Він дуже важливий, і важливий тому, що спонукає молодих людей до читання. Читання формує людину, її світогляд, веде у світ прекрасного, а це найважливіше. Часто книжка є добрим порадником, іноді другом у самотності, а ще книга підказує, як прийняти правильне рішення", – зазначила учитель української мови і літератури Голинської школи Калуського району, депутат облради Оксана Тебешевська.
Вона також передала вітання від голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича та вручила командам-учасницям абонементи на передплату на 2018 рік журналу "Дзвіночок".
   
Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, звертаючись у своєму вітальному слові до учасників фінальної гри "Літературна кавалєрка", закликав молодь до активного читання і наголосив, що "сьогодні дуже важливо читати книжки, адже книга  це найважливіше джерело знань".
 
Присутніх на літературному святі також привітали директор Департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Ігор Смаль та запрошені гості  директор видавничого центру "Академія" Василь Теремко (м. Київ), письменники  Марія Морозенко (м. Київ), Сергій Гридін (м. Рівне), Оксана Сайко (м. Львів), Андрій Бачинський (м. Львів).  
"Цей проект є цінним. Цінність його полягає в тому, що молодих не можна змусити читати, але в них можна пробудити інтерес, який потім переростає в захоплення і любов до читання. Людина в підлітковому віці, яка не читає, не розвиває себе. Читання – це сильний інструмент саморозвитку. Проект потрібно розвивати, адже він вартує на сильну масштабізацію, не тільки в межах Івано-Франківська і Дрогобича",  підкреслив директор видавничого центру "Академія" Василь Теремко.
2
У рамках програми КВК командам-учасницям потрібно було виконати 5 завдань. Розпочався конкурс представленням, під час якого кожна із команд, використовуючи різні жанри мистецтва, провела знайомство з глядачами. Далі було ще цікавіше – конкурс-представлення прочитаних книг відомих письменників. Зокрема, команда "Read-ери" представила буктрейлер на книжку Андрія Бачинського "140 децибелів щастя", "Діти України" – буктрейлер на книгу Степана Процюка "Полянами і хмарочосами", "Покоління Сі" – презентували твір Марії Морозенко "Я закохалася", "Еліта Карпат" – представили книгу Сергія Гридіна "Відчайдушні", а команда "Оригінальний дрогобицький формат" представила короткометражний документальний фільм на книжку Оксани Сайко "Новенька та інші історії". 
3
Не менш цікавими була інтерактивна гра "Запитай у письменника" та конкурс "Хто швидше і хто правильно". Під час гри команда-учасниця мала можливість поставити по одному запитанню кожному із запрошених письменників, а в конкурсі навпаки  запитання командам ставили письменники. У ході виконання цих завдань і учасники команд, і глядачі мали чудову нагоду більше дізнатися про життєвий і творчий шлях авторів книг  Андрія Бачинського, Сергія Гридіна, Марії Морозенко та Оксани Сайко.
 
Фінальна гра "Літературної кавалєрки" пройшла надзвичайно цікаво, виступи команд супроводжувалися гучними оплесками та вигуками слів підтримки від вболівальників. Всі команди були нагороджені дипломами, грошовими преміями та комплектами книг для шкільних бібліотек. Також книги з автографами їх авторів отримав кожен із учасників команд. 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: