fbpx

У Снятинському дитячому будинку-інтернаті директора називають "татом"

Суспільство 23:37, 12.12, 2014

Колектив та рідні вихованців Снятинського дитячого будинку-інтернату виступили на захист директора закладу Леонтія Шимчука.

Працівники та рідні вихованців звернулися до представників ЗМІ, громадських організацій, волонтерських організацій та активістів, щоб директора не звільняли. Вони вважають не об’єктивним рішення обласної ради про визнання роботи директора Снятинського дитячого будинку-інтернату Леонтія Шимчука незадовільною.

Голова комісії, яка перевіряла соціальні установи області, Галина Ляхович зауважень до роботи будинку від комісії не мала. Єдиною підставою для такого рішення облради став виступ екс-вихованця цього інтернату, інваліда 3-ї групи з психіатрії Ігоря Лещишина, який стверджував, що в закладі над дітьми знущаються в карцері. За словами Леонтія Шимчука, його звіт на сесії навіть не заслухали. Голосували за визнання роботи директора незадовільною через наполягання депутата від "Свободи" Василя Поповича. Зазначимо, що сам депутат в Снятинському дитячому будинку-інтернаті не був, а лише довірився словам хлопця.  

За підсумками роботи впродовж довгих років інтернат займав перше місце в області за більшістю показників. На колегіях департаменту соціальної політики вирізнявся цей заклад тим, що його директор замість того, щоб нарікати на скромне державне фінансування і постійні проблеми, наголошував на досягненнях, які переважно здобувалися завдяки власним зусиллям працівників і благодійників.  

Працівники стверджують, що визнання роботи директора незадовільною – це й визнання їх роботи поганою, з чим вони категорично не погоджуються. Рідні дітей-інвалідів, які виховуються в інтернаті, кажуть, що тут за ними добре доглядають, чимало дітей називають директора "татом" і коли бачать – підходять та обіймають. В цьому переконалися і журналісти, адже директор запросив на екскурсію закладом і не відмовляв, щоб могли зайти у будь-яку кімнату. Показав "ізолятор", в якому перебувають діти, коли отримують інфекційні захворювання, щоб не заражати інших. Цей ізолятор – цілком комфортні кімнати з ліжками, телевізорами, душовою і усім необхідним. Він запевнив, що діти потрапляють сюди лише з інфекційними захворюваннями.

1

Леонтій Шимчук каже, що коли в вихованців бувають приступи, то можуть постраждати і вихователі, адже у дітей прокидається неабияка сила. Таких випадків може бути по 5-6 за ніч, а на 110 хлопців чергує усього 4 нянечки. Раніше могли заспокоювати їх за допомогою медичних препаратів, але тепер можна використовувати лише підручні методи.

"Заспокоїти таку дитину, яка важить 50-60 кілограмів, навіть трьом людям дуже важко. Ми стараємось якось заспокоїти – взяти простинь, зв’язати руки… але це задля їхньої безпеки",  розповів директор.

"А за що карати? Їх нема за що карати. Вони не такі, щоб свідомо не слухати. Вони можуть робити щось непристойне під час приступу хвороби. Але це від нього не залежить. Він навіть не розуміє, не пам’ятає, що він робить. Він може травмувати, але потім буде дуже жаліти, що це зробив",  пояснив Леонтій Шимчук.

Мати одного з вихованців розповіла, що неодноразово навідувалась до інтернату без попередження, щоб побачити, в яких умовах насправді живе її дитина, як харчується і чи її ніхто не ображає.

"Я в цьому інтернаті перевіряла все: як дітей харчують, як за ними доглядають, де їх миють, приходила в столову, пральню, баню. Коли дала сюди свою дитину, понад три тижні в Снятині винаймала квартиру, в інтернат приходила без попередження, в будь-який час, дивилася, як діти тут живуть. Знущання місцевого персоналу над дітьми тут немає. Моя дитина тут 10 років, і я б побачила, якби щось було, бо, коли приїжджаю до нього, обдивляюся з ніг до голови, в що одягнений, як моя дитина виглядає". 

Зазначимо: директор Леонтій Шимчук працює на посаді близько 22 років. В інтернаті перебувають хлопці від 8 до 35 років. І нещодавно керівник добився, щоб у закладі відкрили "Психоневрологічне відділення", щоб у ньому могли залишатись люди, які досягли 35-річного віку, коли їх мали би переводити до геріатричних закладів, в яких шанси адаптуватися таким людям близькі до нуля.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: