fbpx

У світі ставлення до Росії різко погіршилося – опитування

Політика 09:03, 04.06, 2014

Вперше за дев'ять років досліджень 45% опитаних висловили негативне ставлення до Росії.

Міжнародне ставлення до Росії серйозно погіршилося за останній рік. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, пише Дзеркало тижня.

Учасникам опитування пропонували обрати одну з категорій – "в основному позитивне (ставлення)" або "в основному негативне".

Вперше за дев'ять років досліджень негативне ставлення до Росії висловили 45% опитаних. В симпатіях до Росії зізналися лише 31% респондентів. За співвідношенням між цими категоріями Росія займає п'яту сходинку знизу серед всіх країн у рейтингу.

Погіршення ставлення до Росії –  це загальний тренд, його зафіксовано у 13 країнах на всіх континентах.

Найгірше Росію сприймають у Європі і Північній Америці. У Франції з негативною оцінкою погоджуються 69% респондентів, у Німеччині – 67% опитаних, у Великобританії і США – 64%, у Канаді –  62%.

Позитивне ставлення найчастіше висловлюють жителі азіатських країн, з якими Росія є партнером з БРІКС. У Китаї позитивні оцінки лунали від 55% респондентів, в Індії Росію позитивно оцінили 38% опитаних.

Також, згідно з даними опитування, у світі суттєво погіршилося ставлення до США. Негативне сприйняття цієї країни посилюється протягом останніх трьох років.

Найбільш критично США сприймають у Пакистані (61%), Китаї (59%), Німеччині (57%) і Росії (52%). Найдужче цей показник підскочив в Іспанії, Німеччині та Бразилії – тут США втратили від 19 до 15 відсоткових пунктів.

Великобританія опинилася серед країн, ставлення до яких у світі переважно позитивне. Сприйняття Сполученого Королівства стабільно покращується з 2005 року. Серед тих країн, де проводили опитування, не знайшлося жодної держави, громадяни якої мали б з приводу Британії негативні емоції.

Найбільше Великобританію люблять у країнах, де говорять англійською мовою. У США позитивні оцінки їй дають 81% опитаних, у Канаді – 80%, в Австралії – 73%.

Незважаючи на те, що в Євросоюзі Британію теж сприймають позитивно, дослідники відзначають зростання числа тих, кому Великобританія не до душі.

У Німеччині таких людей зараз 34% (на 15 відсоткових пунктів більше, ніж рік тому).

В Іспанії число тих, хто позитивно оцінює Великобританію, зараз складає всього 41%. При цьому негативний рейтинг Сполученого Королівства у цій країні зріс і досяг 36%.

У дослідженні брали участь 24,5 тис. людей з 24 країн світу. Всіх їх просили дати оцінку міжнародному впливу 16 різних країн і Євросоюзу. Опитування охопило період з 17 грудня 2013 року до 28 квітня 2014 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: