fbpx

У "свободівських" наметах роздають маніпулятивні листівки

Суспільство 15:04, 13.11, 2015

12 листопада спостерігачу ОПОРИ в Івано-Франківську в кількох агітаційних наметах кандидата на посаду мера від ВО "Свобода" Руслана Марцінківа вручили листівки неоднозначного змісту.

У листівці під назвою "Права виборця" один із пунктів застерігає франківців від голосування за не франківця.

"Якщо "лихий поплутає" і Ви ненароком проголосуєте не за іванофранківця, то зможете здати зіпсутий бюлетень голові комісії і отримати чистий для повторного голосування", – йдеться у листівці.

Нагадаємо, опонентом Руслана Марцінківа на виборах міського голови є кандидат від БПП "Солідарність", нардеп Ігор Насалик, екс-мер Калуша, який не є мешканцем Івано-Франківська. Інший пункт листівки запевняє франківців, що бюлетень можна отримати, пред’явивши паспорт або довідку, що його заміняє.

"У цій листівці, яка інформує про права виборців та містить контакти, куди звертатись у випадку виявлення порушень, п’ятий пункт є певною мірою маніпулятивним, оскільки ним виборцю нав’язується думка, що бюлетень з голосом за іншого кандидата є зіпсованим,  зауважує Іван Маруняк, координатор ОПОРИ на Івано-Франківщині. – Крім того, третій пункт, в якому йдеться про те, що у випадку відсутності паспорта виборець може пред’явити "довідку, що його заміняє" є дезінформативним, оскільки закон не передбачає ніяких довідок, які можуть бути підставою для видачі бюлетеня". Частина 2 статті 3 Закону України "Про місцеві вибори" говорить про те, що виборець може реалізувати своє активне виборче право на підставі документа, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах. Закон чітко зазначає, що такими документами є паспорт громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України). Інших документів, які можуть бути підставою для отримання виборчого бюлетеня, законом не передбачено",  наголошує Іван Маруняк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: