fbpx

У Верховній Раді запропонували знизити податки для IT-галузі

Економіка 15:38, 16.03, 2019

Проект закону про податки для IT-компаній передбачає встановити для них знижені ставки ПДФО та ЄСВ.

14 березня 2019 року до Верховної Ради внесли проект закону про податки для IT-компаній. Його норми встановлюють 9% ставку податку на доходи фізосіб (ПДФО) і 5% єдиного соціального внеску (ЄСВ) для співробітників IT-компаній, повідомляє AIN.

Законопроект підготували у парламентському комітеті з питань податкової та митної політики. Його автори зазначають, що в інших країнах привабливість IT-галузі забезпечується звільненням від податків компаній і їх співробітників (приводячи в приклад Індію з податком на прибуток підприємств на рівні 0%, Бразилію з 0% і 10% відповідно, Білорусь з 0% і 9 % і т. д.). При цьому привабливість України на світовому IT-ринку обумовлена спрощеною системою оподаткування для фізосіб-підприємців (ФОП) і правом IT-компаній відносити на валові витрати вартість послуг, які закуповуються у ФОП, які працюють в IT.

"Фактично, через залучення ФОП IT-компанії зменшують витрати на ПДФО та ЄСВ, не оформлюючи їх у штат, направляючи через них частина доходу від IT-послуг, але це зменшує капіталізацію та інвестиційну привабливість компаній", – йдеться в пояснювальній записці. Це пояснюється високими ставками ПДФО та ЄСВ, відповідно, автори закону пропонують їх тимчасово знизити.

У проекті пропонують тимчасово, до 1 січня 2025 року, встановити особливий порядок оподаткування за ставкою 9% ПДФО доходів IT-фахівців, які "перебувають у трудових відносинах з суб'єктами індустрії програмної продукції", також в цей період до їх зарплати застосовується ставка ЄСВ в розмірі 5%.

Під суб'єктами індустрії програмної продукції розуміються компанії, у яких не менше 70% доходу від усіх видів діяльності – в сфері IT. Такі компанії повинні будуть реєструватися в податковій.

Компанія, яка зареєструвалася як суб'єкт індустрії програмної продукції, застосовує ставку ПДФО на рівні 9% до зарплати та інших прибутків (зараз 18%), які платить співробітникам-програмістам. Доходи інших співробітників оподатковуються за старими ставками. При цьому сума податку з місячного доходу програміста за такою ставкою не може бути менше, ніж розмір податку за ставкою 18% по двократному розміру мінімальної зарплати (в 2019 році – 1502 грн).

Компанія повинна платити ЄСВ в розмірі 5% з зарплат таких співробітників (з січня 2016 року – у 22% з зарплат не вище 15 мінімалок). Але ЄСВ за такою ставкою не може бути менше, ніж ЄСВ за ставкою 22% з двох мінімальних зарплат (в 2019 році це 1837 грн), і не перевищувати ЄСВ за ставкою 22% з максимальною бази нарахування (15 мінімалок або 13 770 грн в 2019 році). Тобто, ЄСВ за ставкою 5% пропонується виплачувати з зарплат від 9 до 66 мінімалок (в 2019 році – від 37 тис. до 275 тис. грн).

Нагадаємо, в кінці лютого в Раді був зареєстрований законопроект, який пропонує створити нову – п'яту – групу ФОП виключно для IT-фахівців. У цій групі ставка податку зросте до 10% до 2025 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: