fbpx

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про заборону пластикових пакетів

Суспільство 19:10, 30.01, 2019

В Україні за кілька років можуть зникнути пластикові пакети. Так, 28 січня депутати Верховної Ради зареєстрували законопроект №9507 “Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу”, яким пропонується обмежити використання пластикових пакетів в Україні.

Законопроект розробили на основі Директиви Європейського парламенту № 94/62/EC та чинних законів країн-членів Євросоюзу, йдеться на Євроінтеграційному порталі.

Подання законопроекту ініціювали понад 50 народних депутатів та громадська організація ReThink.

"Його ухвалення наблизить вітчизняне законодавство до законодавства Європейського Союзу, значно знизить обсяги відходів з поліетилену, тим самим сприятиме поліпшенню стану навколишнього природного середовища, здоров’я населення", – сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

У проекті закону депутати пропонують заборонити надання поліетиленових пакетів на безоплатній основі з 1 січня 2021 року, а також  реалізовувати їх з товщиною стінки до 50 мікрон з 1 січня 2022 року. Також пропонується ввести обов’язкову сертифікацію пакетів на придатність до біорозкладу. Заборона не розповсюджується на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон та розмірами 225мм*345мм*450мм, що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

На думку ініціаторів документа, запропоновані обмеження сприятимуть розвитку ринку альтернатив пластиковим пакетам в країні. Замість них можна використовувати текстильні сумки та мішечки, паперові пакети або пакети з крохмалю, які використовують у країнах ЄС, які ввели заборону на пластикові пакети.

Виробництво пакетів з крохмалю є можливим на існуючому обладнанні українських виробників пакетів і не потребує додаткових інвестицій. А враховуючи потенціал України як аграрної країни, ми можемо стати провідним виробником біорозкладної гранули з крохмалю у світі.

Довідково:

24 жовтня минулого року Європарламент остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів продукції з поліетилену. Таке рішення викликано загрозою глобальної екологічної катастрофи, пов’язаної з використанням пластику. Розклад пластикових пакетів складає більш як сто років. Утилізація пластику є утрудненою, оскільки при його спалюванні виділяється велика кількість токсичного бісфенолу-А (BPA), який є токсичною речовиною, що викликає онкологічні захворювання та негативно впливає на репродуктивну функцію та імунну систему.

Щороку лише в країнах Європейського Союзу використовують близько мільйона тонн одноразових поліетиленових пакетів. Наразі в багатьох країнах світу діють обмеження на використання пластику. Зокрема, у Франції, Італії, Сингапурі заборонено використовувати будь-які пластикові пакети. В Ірландії, Латвії та Данії для торговельних організацій встановлений податок на пластикові мішки. Обмеженим є обіг пластикових пакетів в Австралії та у Китаї. А в Танзанії передбачена кримінальна відповідальність за реалізацію пластикових пакетів, що передбачає ув’язнення до одного року.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: