fbpx

У Верховині лікують пацієнтів у приміщенні позаминулого століття. ВІДЕО

Здоров'я 20:11, 02.10, 2018

Маленькі палати, трухляві стіни, волога – у Верховині на Івано-Франківщині пацієнтів лікують в приміщеннях позаминулого століття. Медики та хворі на якість послуг не скаржаться. Клініка навіть новий томограф купила, але грошей на ремонт нема.

Однак підмастити та підмалювати – не вихід. Місту та району потрібно нову лікарню, яку будують вже 35 років. А кошториси щоразу дорожчають. Аби переїхати в нові корпуси, треба 80 мільйонів гривень, йдеться у сюжеті Факти.ICTV.

Будівлю терапії у Верховині звели ще у ХІХ столітті.

"Взимку ходимо з одного корпусу до іншого через двір. Це дуже важко. Так само і хворі", – каже медична сестра Лідія Кицнак.

Палати маленькі. Аби помістити всіх пацієнтів – ліжка поставили впритул. Один корпус гріють електричними обігрівачами, в іншому – стара котельня. Заощадити енергоресурси неможливо, бо ці, як і решта приймальних корпусів, роз'єднані.

У цій лікарні хірургічне відділення 100 років тому було рільничою школою.

"Зараз медикам вузькими сходами доводиться транспортувати хворих з приймального відділення до реанімаційного. І відповідно з реанімації чи з хірургічного відділення на додаткові обстеження, УЗД", – розповідає лікар-анестезіолог Верховинської ЦРЛ Ярослав Яковенчук.

Палата на двох у цій лікарні швидше виняток – в інших по шестеро чи семеро людей. Лікарі латають стіни власними силами, однак рятувати приміщення кожного року стає все важче.

У цій лікарні є необхідне обладнання. Нещодавно тут встановили новий томограф, а пологове відділення рахується одним з найкращих в області.

"Останні три роки – ніяких капітальних видатків на ремонтні роботи з коштів, які передбачені на утримання закладу, ми не робили і не можемо зробити, оскільки на сьогодні є величезна проблема із виплатами заробітної плати", – каже головний лікар Микола Ілюк.

Іншого виходу як будувати медзаклад немає, адже район високогірний, транспортування пацієнтів – проблематичне. Довіз до сусідньої районної лікарні ще кілька десятків кілометрів для пацієнтів може бути смертельним. Попередня вартість будівництва лікарні – 80 мільйонів. Це два річні бюджети Верховинського району.

"Потрібні великі ресурси, і район їх не має. Це тільки має бути допомога з державного фонду регіонального розвитку або соціально-економічного розвитку", – каже голова Верховинської райради Іван Шкіндюк.

Обласна рада кошти на проектно-кошторисну документацію знайшла, а на добудову допомоги проситимуть з державного бюджету.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: