fbpx

У військовій частині пояснили, чому відмовляються демобілізувати франківців-контрактників

Суспільство 07:00, 17.06, 2015

У 114-ій бригаді тактичної авіації відмову демобілізувати контрактників, в яких завершився термін контракту, пояснюють "особливим періодом".

Як повідомляв КУРС, у Франківську солдати вирішили подати до суду на командування частини, яке відмовляється їх демобілізувати. Про продовження контракту солдатів Сергія Гаврилюка і Віталія Мацькевича навіть не попередили. 

У поясненнях керівництва частини, яке надійшло на адресу редакції, командування частини пояснює свою позицію Указом Президента України від 17 березня 2014 року №303/2014, якийм було оголошено часткову мобілізацію. Як зазначалося у документі, "у зв’язку з різким ускладненням внутрішньополітичної обстановки у південних і східних регіонах держави внаслідок дальшого втручання Російської Федерації у внутрішні справи України, зростанням соціальної напруги в державі".

Таким чином, вважають у частині, в Україні автоматично настав особливий період (Згідно з ч. 10 ст. 1 Закону України "Про оборону України" особливий період – це період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію).

Як ідеться в листі, порядок проходження служби військовослужбовцями регламентується "Законом України про військовий обов’язок та військову службу". У пункті 9 статті 23 чітко написано, що у разі настання особливого періоду для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації. 

"Там є кілька винятків, що стосуються жінок з малими дітьми, військових, що доглядають хворих родичів, та ін. Під жоден з цих пунктів солдати Гаврилюк і Мацькевич не підпадають – вони цілком здорові, малолітніх дітей не мають, із їхніми родичами усе гаразд. Таким чином командир бригади не вчиняв ніякого підлогу, натомість діяв згідно з чинним законодавством. Доки солдати мають служити? До закінчення того особливого періоду та оголошення загальної демобілізації. Останнім часом вийшло кілька президентських указів про демобілізацію, але вони стосуються лише тих військовослужбовців, які були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, отже, солдат Гаврилюка і Мацькевича це не стосується", – запевняють у листі.

Командування запевняє також, що за звернення до керівництва частини із рапортами та заявами щодо звільнення кожному солдату було надано письмову відповідь із роз’ясненням щодо особливого періоду. За звертання до вищих начальників ніхто з військовослужбовців покараний не був.

На зауваження солдатів, що в частині навіть форму доводиться купувати самотужки, у листі командування відповіло, що це не входить до його компетенції, а обмундируванням передовсім забезпечуються солдатів на фронті. Втім, варто зазначити, що контрактники не отримували форму і роками до війни. 

"Щодо рішення командування тимчасово відрядити солдатів Гаврилюка і Мацькевича у Дніпропетровську область, то це є не вид покарання, а відповідальна місія, виконувати яку вважають за почесний обов’язок всі військовослужбовці бригади. Вони несуть бойове чергування по прикриттю повітряного простору України, чергують через добу, живуть у складних побутових умовах і жоден з них не скаржиться на важке життя. Кілька десятків військовослужбовців нашої частини написали рапорти і як добровольці безпосередньо беруть участь у бойових діях у рамках антитерористичної операції. У багатьох з них теж закінчився строк контракту, але вони розуміють, що нашій Державі зараз складно, на рахунку кожний військовослужбовець і ворога можна перемогти лише разом, сумлінно виконуючі поставлені задачі, а не бігаючи по адвокатах з мрією якнайшвидше чкурнути з армії", – завершив безпосередній автор листа майор Іван Бондарев, заступник командира батальйону зв’язку та радіотехнічного забезпечення по роботі з особовим складом військової частини А1349.

Нагадаємо, після публікації на КУРСі солдат-контрактник 114-ї бригади тактичної авіації, вч А-1349 в Івано-Франківську, Віталій Мацькевич повідомив, що не буде подавати позову до командування з вимогою демобілізувати його. Натомість залишиться служити.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: