fbpx

У Яблуниці відкрили осередок гуцульської культури "Полонина Перці". ВІДЕО

Суспільство 12:53, 04.05, 2018

Забави із перчинкою. У Яблуниці стартував другий сезон "Полонини Перці".

"Полонини Перці" – це мистецький простір, в якому відроджуються гуцульські традиції, йдеться в сюжеті ТРК "Вежа".

А хто не відвідав місцевої кухні, той у Карпатах не був, кажуть тутешні мешканці. Гостей частували ситно, смачно і корисно.

Апетит "нагулювали" у творчій атмосфері. Юних гостей колоритної полонини запросили на флешмоб. Розфарбувати дерев’яну огорожу. Така ідея припала школярам до душі. Спільними зусиллями відтворили на паркані справжній гуцульський килим.

Після творчої справи школярам доручили більш відповідальну. Наповнити місцеві водойми… життям. Колись, розповідають мешканці Яблуниці, форелі у місцевих річках було хоч греблю гати. Нині ж масовий вилов та забруднена екологія призвели до спустошення гірської водойми. Тому місцеві активісти почали штучно підвищувати демографічні показники у річках. Акцію із зариблення водойм вони проводять уже кілька років поспіль. Цього разу спільно з дітьми запустили у річку близько трьох тисяч мальків форелі.

Про те, як зароджується мелодія, трембітар Михайло Спасюк може розповісти чимало. Адже власноруч майструє музичні інструменти. А от трембіта для гуцулів, каже, була не засобом музикування. А сигнальним оповіщувачем.

"Гостру" назву для культурного осередку організатори обрали не випадково. Запевняють, саме на цій полонині виріс перший на Гуцульщині перець-чилі. Аби з’ясувати, чи так це насправді, прихильники колоритного відпочинку мають ще вдосталь часу. "Полонина Перці" діятиме до середини осені.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: