fbpx

У Яремчанській лікарні під час пологів померла дитина: поліція порушила кримінальне провадження

Суспільство 20:35, 15.02, 2016

За заявою мешканки Делятина Галини Джуранюк, яка втратила дитину під час пологів у Яремчанській міській лікарні, поліція розпочала кримінальне провадження за ст. 140 ККУ – неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником.

Заява Галини Джуранюк надійшла в Яремчанське міське управління поліції 10 лютого, повідомили КУРСу в прес-службі головного управління поліції в Івано-Франківській області.

У заяві жінка вказала, що внаслідок халатних дій лікарів Яремчанської лікарні в неї померла дитина. У діях лікаря породілля вбачає непрофесійність і недбалість, бо їй не зробили належне передпологове обстеження й кесарів розтин, про який вона просила.

За заявою порушили кримінальне провадження  за ч. 1 ст. 140 ККУ "Неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником у випадку, якщо воно спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому". Розпочали досудове розслідування і винесли постанову про проходження судмедекспертизи. На експертизу направили і матір, і тіло померлої дитини.

"Через місяць,  коли буде висновок судмедекспертизи,  буде прийняте рішення про подальші слідчі дії. Тоді ми вже будемо бачити причину смерті дитинки і стан матері після пологів",  повідомили в поліції.  

Вже після порушення кримінального провадження поліцією родичі померлого новонародженого хлопчика винесли обставини справи в публічну площину. Як сталося нещастя, вони описали в листі у редакцію.

"36-річна жителька селища Делятин Надвірнянського району поступила у Яремчанське гінекологічне відділення з сильними болями у спині 3 лютого  близько 13-ої години. Місцева лікарка Ярослава Х. оглянула хвору і сказала, що пологів не буде, після чого залишила на зберіганні в гінекологічному відділенні, призначила лікування – крапельниці два рази на день.

7 лютого 4-й ночі відійшли води. Подзвонивши лікарці, жінка повідомила про початок пологів, лікар порадила випити дві таблетки валер’яни та чекати до ранку. Лікар прибула о 8-й годині, оглянула і сказала, що сьогодні родиш, але в родзал не перевела, бо не помінялась зміна, переведемо в 9-й годині. Ніхто навіть не зробив УЗД. В процесі пологів дитинка застрягнула та померла. Домовленість була з лікарем, щоб робити кесарів розтин, тому що останнє обстеження дитини було зафіксовано, що дитина велика. Перед пологами лікар відмовилась робити кесарів розтин",  розповіли Надвірнянській Правді.

Мама, Галина Джуранюк, повідомила Галці, що за порадою знайомих про супровід народження довгоочікуваного хлопчика, п’ятої дитини в сім’ї, вона домовилася з завідуючою гінекологічним відділенням Яремчанської лікарні Ярославою Ханенко. Оскільки мама знала, що дитинка є великою, попросила лікаря зробити їй кесарів розтин. Але перед тим, як приймати пологи, лікарка сказала, що проблем з перебігом пологів та плодом не бачить, тому "кесарити" не буде.

Породілля пригадує, що дитинка під час пологів застрягла голівкою в родових шляхах. Медики намагалися її витиснути, але безрезультатно. Дістали хлопчика тільки тоді, коли зламали йому ключицю. Немовля ознак життя не подавало.

Перед рідними, каже мама, лікар визнала, що не зробила перед пологами УЗД, не побачила, що великий плід. Але й наголошувала, що дитина була мертвою ще до початку пологів.

Галина Джуранюк каже, що вже згодом усвідомила: за час перебування в лікарні лікар жодного разу навіть не послухала серцебиття дитини. Тож написала скаргу на дії Ярослави Ханенко в поліцію. Матір вважає, що її дитя вбила лікар  через халатність.

Наразі породілля проходить лікування в Надвірнянській ЦРЛ.

"Дитина померла 7 лютого. Про те, що є якісь скарги, я сьогодні почув",  сказав КУРСу обласний акушер-гінеколог Володимир Дзьомбак.

Чи є скарга, чи немає, пояснює він, по кожній смерті дитини Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА проводить клініко-експертну комісію. На ній "розбирають" такі випадки, будуть робити "розбір" також і цієї ситуації.

"Розбираємо на комісії не тільки смертельні випадки, але й ускладення, щоби виявити, чи були правильні дії лікаря, чи неправильні,  для того, щоби зробити висновки і щоби такого надалі не повторювалося. Щоби це було так, надаються копії документації з медичної установи. Також надається протокол патанатомічного вскриття. Він переважно до двох тижнів подається. І коли вже повністю є всі документи, тоді проводиться повноцінний "розбір" – за участю неонатологів, гінекологів та інших лікарів,  пояснює внутрішні механізми реагування на надзвичайні ситуації в Департаменті Володимир Дзьомбак.  Мені ще не подали документи про вскриття. Я розмовляв із заввідділом Ярославою Дмитрівною, вона казала, що ще немає документів. Як тільки будуть результати, то передадуть. Я ще буду розмовляти з заступником головного лікаря, щоби зразу передали. Тоді проводиться аналіз  вивчається історія хвороби та інша документація, видається рецензія. На обговорення рецензії ми запрошуємо також і тих медиків, які брали участь у наданні допомоги. І приходимо до якогось висновку".

Документи по справі смерті немовляти під час пологів Галини Джуранюк в Департаменті чекають протягом наступних двох тижнів. Хоч попередня причина смерті немовляти вже мала би бути відома. Однак головний обласний акушер-гінеколог каже, що не володіє цією інформацією.

"Одразу після смерті везуть дитину на вскриття, на основі цього виписується довідка про смерть із вказанням причини смерті. І дитину видають батькам. А тоді, вже пізніше, приходять результати експертизи, додаткові гістології, і аж тоді може бути прийняте кінцеве рішення про причину смерті. Про причину смерті дитини, яка вказана була в такій посмертній довідці, я не знаю, тому що мені подається повний пакет документів – а він наразі ще не сформований",  додав Володимир Дзьомбак. 

Як писав КУРС, у січні цього року в реанімаційному відділенні івано-франківського перинатального центру померла 35-річна жінка. Потрапила вона сюди на 12-му тижні вагітності із токсикозом і ГРВІ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: