fbpx

Учасники норвезької програми перепідготовки військовослужбовців отримали дипломи

Суспільство 17:46, 14.12, 2017

В науковому містечку "Нова енергія" на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу вручили дипломи учасникам програми перепідготовки військовослужбовців у рамках міжнародного проекту "Україна – Норвегія" за програмою "Підприємництво для сталого розвитку" для військовослужбовців запасу та учасників АТО.

Реалізація цього проекту, що фінансується Королівством Норвегія, вже кілька років поспіль за різними спеціальностями проходить в ІФНТУНГ за сприяння Міжнародного фонду соціальної адаптації (МФСА) та завдяки просунутим науковим та освітнім можливостям університету, метою якого є формування енергоефективного суспільства та подолання проблем, пов’язаних з енергозаощадженням і енергозбереженням, передає прес-служба університету.

На урочистому заході, який розпочався гімнами Норвегії та України і відеопривітанням українською мовою від Надзвичайного та Повноважного Посла Королівства Норвегія в Україні Уле Тер’є Хорпестада, були присутні координатор проекту "Україна – Норвегія" від Nord Університету Торстейн Вік Орхус, керівник PR-відділу Міжнародного фонду соціальної адаптації Ольга Філіна, проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Максим Карпаш, викладачі і слухачі програми. Всі вони вітали учасників з успішним завершенням програми та підкреслили її результативність у сфері не лише соціальної адаптації військовослужбовців, але й обороноздатності країни. Норвезький гість зазначив, що до кінця року ця програма пишатиметься 9000 сертифікованих  учасників перепідготовки.   

Підготовка успішних підприємців для сталого економічного розвитку проходила з 20 вересня по 12 грудня цього року. Слухачі вивчали основи менеджменту, менеджмент проектної діяльності, фінансування, фандрайзинг, інформаційні технології, англійську мову професійного спрямування. В рамках програми перепідготовки слухачі також брали участь у психологічних тренінгах, метою яких є соціальна адаптація, розвиток психологічної рівноваги та психологічного здоров’я. Важливим етапом перепідготовки були також тренінги на тему працевлаштування: "Як правильно підготувати резюме", "Самопрезентація", "Як правильно спілкуватись з роботодавцями" і ін. Слухачі також  зустрічались з успішними підприємцями міста та брали участь в екскурсійній програмі.

Варто зазначити, що серед слухачів групи багато атовців та жінок, деякі з яких разом з чоловіками проходили перепідготовку: адже програма передбачає залучення до процесу не лише військових, але й членів їхніх сімей. Тож у проекті виявились дві подружні пари – Тамара та Андрій Вовчуки і Василь і Тетяна Кадуки. Нам вдалось поспілкуватись з Андрієм Вовчуком (військовим з 16-річним стажем, який неодноразово ніс службу у зоні АТО у складі добровольчого батальйону Національної гвардії "Крук"). Він вважає проект дуже корисним. Вони з дружиною за підтримки викладачів курсу написали власний бізнес-проект з переробки та рециклізації пластику і дуже сподіваються його реалізувати.

Презентацію-екскурс в навчання показали й самі слухачі, які встигли упродовж проекту стати однією дружною родиною, в якій навіть "з’явилась" дитина. На думку проректора з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ М. О. Карпаша, основна мета програми – соціальна адаптація військовослужбовців та членів їхніх родин до цивільного життя – досягнута. Учасники групи навчились спілкуватись, налагодили тісні взаємозв’язки і, звичайно, набрались знань. Група була настільки соціально активною, що заряджала нею викладачів та організаторів.

Церемонія вручення дипломів проходила у теплій атмосфері, всіх учасників вітали гучними оплесками та напутніми словами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: