fbpx

Учасники велопробігу для незрячих знімають документальний фільм. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 12:10, 03.08, 2015

Львівська міська молодіжна громадська організація "Інститут Українських студій" та громадська організація "Академія прав людини імені Святого Івана Боско" організували перший в Україні Благодійний велопробіг за участю молоді з вадами зору "Бачу! Можу! Допоможу!", який розпочався 4 липня у Львові і завершиться 5 серпня. Зараз вони перебувають в Івано-Франківську.

Його учасники вже об’їхали: Львів – Тернопіль – Рівне – Київ – Канів – Черкаси – Умань – Чернівці. Івано-Франківськ став останнім містом перед фінішем у Львові. У кожному з міст до велопробігу приєднувались місцеві мешканці і долали певні відрізки маршруту.

Організатори мають на меті привернути увагу громадськості до проблем людей із вадами зору та показати можливі шляхи їх вирішення, залучаючи до цього незрячу молодь як активних громадян нашої країни.

За словами однієї з організаторів велопробігу Вікторії Лучки, захід повинен привернути увагу і до велоінфраструктури міста.

"Крім того, що нашою метою є світоглядно змінити сприйняття українським суспільством людей з інвалідністю, є також показати те, що велосипеди, велоспорт є частиною кожного з нас і велоінфраструктура є важливою частиною розвитку кожного міста", – розповіла Вікторія Лучка.  

Учасники велопробігу також збирають пожертви на купівлю необхідного обладнання і на загальне переоблаштування бібліотеки-філії № 18 у місті Львові в "Сенсотеку"  громадський простір, спроектований для спільного навчання і дозвілля зрячої і незрячої молоді, а також облаштування студії звукозапису.

Учасники велопробігу їздять на двомісних велосипедах – тандемах, де одне із місць займає зряча людина.

"Тандем – це такий діалог, командна гра. Наш велопробіг показав і нам, і всім, що співпраця дає добрі результати", – розповіла Ольга Фразенко, співорганізатор заходу, відеорежисер.

Вона протягом поїздки знімає документальний фільм, який презентуватиме вже восени. Проте зараз доступні фрагменти подорожі незрячих людей.

Незряча учасниця велопробігу Світлана Стрільцова під час дороги подолала деякі свої страхи перед машинами, яких вона страшенно боїться, особливо пересуваючись по місту з тростиною. У поїздці все змінилося.

"Під час подорожі можна не тільки навчитися їздити на велосипеді, привернути увагу до велоспорту чи до людей із вадами зору, які теж можуть бути гідними велосипедистами, а просто подолати внутрішні бар’єри, проблеми, конфлікти", – розповіла Світлана.

Учасники велопробігу "Бачу! Можу! Допоможу!" перебуватимуть в Івано-Франківську до 4 серпня, після чого вирушать до Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: