fbpx

Україна і Росія знову не змогли домовитися на газових переговорах

Політика 16:48, 11.06, 2014

Росія чекає погашення "Нафтогазом" боргу за газ, інакше погрожує запровадити авансові платежі уже 16 червня.

Про це заявив глава Міненерго Росії Олександр Новак за підсумками чергового тристороннього раунду газових переговорів, повідомляє "Інтерфакс".

Він заявив, що російська сторона готова на рік гарантувати Україні знижку в розмірі $100 за тисячу кубометрів.

З урахуванням пропонованої знижки ціна для України складе $384,86 за тис. куб. метрів.

"Це абсолютно ринкова ціна, яка відповідає нижній межі вилки за цінами суміжних країн, що межують з Україною, і ця ціна, яка дозволяє, в тому числі, не мотивувати споживачів здійснювати реекспорт російського газу", – цитує Новака РІА "Новости".

Він також заявив, що консультації щодо постачання російського газу в Україну вже пора завершувати, бо висунуті пропозиції носять компромісний характер.

Водночас глава Міненерговугілля України Юрій Продан заявив, що запропонований Росією механізм врегулювання газової суперечки неприйнятний для Києва.

Тому єдине можливе рішення газового спору Україна бачить в арбітражному суді Стокгольма.

За його словами, ціна сформована "на основі минулого механізму".

"Бачимо тут політичний аспект та інші обставини, такі, як питання про Чорноморський флот. Але ми вже бачили такий механізм раніше і не приймаємо таку позицію встановлення ціни, такий механізм", – сказав Продан, якого цитує РІА "Новости".

Як відомо, прем'єр Арсеній Яценюк заявляв, що у разі провалу газових переговорів Україна і Росія зустрінуться в арбітражному суді Стокгольма.

Україна не хоче від Росії політичних знижок, які легко скасовуються російським урядом, а вимагає прописати у контракті реальну ринкову ціну, заявляв прем'єр на засіданні уряду, пише Українська правда.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: