fbpx

Україна у п'ятірці країн світу з найнижчим рівнем вдоволеності медичними послугами

Здоров'я 20:40, 16.09, 2014

Саме таким виявився результат системного аналізу та порівняння існуючої медичної системи в Україні з іншими країнами.

Аналіз здійснювався міжнародними експертами, що входять до стратегічної дорадчої групи з питань реформування охорони системи здоров’я України, пише УП Життя.
 

"Аналіз показує, що змінювати систему охорони здоров’я в Україні потрібно докорінно, а не лише окремі частини, як це намагалися зробити всі попередні уряди, – наголошує Володимир Курпіта, голова експертної групи з реформи системи охорони здоров’я. – Саме тому ми розглядаємо декілька моделей медичної системи в країнах, які були в аналогічній ситуації, що й Україна, але змінили систему швидко та якісно".

За умови сучасної та висококваліфікованої медичної допомоги значно зростає і середня тривалість життя населення. Так, наприклад, Україна за показниками середньої тривалості життя нагадує Західну Європу 60-х років.

Крім того, як виявляється, незважаючи на "безкоштовну медицину", гарантовану Конституцію України, середньостатистичний українець витрачає більше зі своєї власної кишені, ніж будь-де в Європі, а саме 45% від всіх медичних витрат. Більше за українських пацієнтів витрачають лиже азербайджанці, в той час як в Європі цей показник дорівнює близько 20%.

На думку експертів, система охорони здоров’я України потребує сміливих, докорінних змін. При цьому вона повинна базуватися на рекомендованому ВООЗ принципі універсального доступу громадян до послуг охорони здоров’я, що передбачає надання якісних та доступних послуг усім без винятку верствам населення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: