fbpx

Українські банки підняли ціни на обслуговування карток

Економіка 14:47, 31.01, 2015

Період знижок і безкоштовних послуг в українських банках закінчився. Фінансисти почали брати з населення комісії за кожний навіть найдрібніший сервіс, який раніше надавався безкоштовно, і підвищили тарифи на споконвічно платні послуги.

Хочете поповнити свій особистий поточний або картковий рахунок (тобто дати свої гроші банку) – заплатите від 20-30 грн до 1% суми. Якщо гроші на картку буде закидати родич або друг (не її власник), нехай готується викласти за цей привілей 50 грн. Зі стандартного 1% від суми до 2-3% зросли комісії при знятті готівки в банкоматах. І стягують їх не тільки з особистих, а й із зарплатних карт: лічені банки продовжують видавати в банкоматах зарплати без комісій, передає finance.ua з посиланням на "Вісті".

"Все частіше тарифікуються операції із зарахування коштів на карткові рахунки (близько 1%), зі зняття коштів з карт навіть у власних банкоматах. Вартість довідок і виписок коливається в діапазоні від 10 до 50 грн за кожну операцію", – підтвердив радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький. Довідки зараз особливо активно вимагають податківці: почався сезон подання податкових декларацій, який триватиме до 1 травня, і від людей вимагають письмово підтвердити, що банк заплатив депозитний податок з їх внеску (15% нарахованого доходу – з відсотків) і військовий збір (1,5%). А виписки по руху за рахунком найчастіше потрібні для отримання віз для іноземних поїздок.

"Ще одна зміна: почали вводити комісії за зняття готівки з поточного рахунку. І, на мій погляд, це правильно, тому що видача готівкових коштів через касу пов’язана з витратами для банку (зарплата касира і вартість роботи відділення в цілому – Авт.), які природно потрібно покривати", – зазначила начальник відділу депозитних продуктів і поточних рахунків UniCredit Bank Ірина Стрепетова.

Справді грабіжницькі комісії деякі банки стали вводити за великі безготівкові перекази (через системи інтернет-банкінгу): зазвичай вони стосуються переказу з банку в банк депозитів, але іноді поширюються і на вкладення на поточні рахунки – зазвичай від 100 тис. грн. Спочатку за це брали 1-3% суми, потім банки плавно підняли планку до 10%, а після деякі фінустанови підняли тарифи і зовсім до 30%. Але, справедливості заради, так вчинили деякі, і зробили це не стільки для заробітку, скільки для утримання клієнта. Вкладник одразу відмовляється виводити депозит, коли йому називають вартість транзакції.

"Ще деякі фінустанови, зважаючи на брак ліквідності на ринку і масове спустошення населенням своїх рахунків, ввели або підвищили комісію за дострокове розірвання депозитів", – повідомив головний економіст управління організації бізнесу Банку Національний кредит Кирило Голоденко. У середньому по ринку вона сьогодні становить близько 10%, хоча у деяких банків і більше.

 

Комуналка зростає

Подорожчали комунальні платежі. Ті банки, які раніше брали за платіжку ЖЕКу, "Київенерго" і "Укртелекому" по 5-8 грн, тепер вимагають не менше 12 грн. А деякі фінустанови підняли ціни відразу в кілька разів, причому ввели прогресивну шкалу: платіжка на 50-100 грн коштує 14 грн, на 100-500 грн – 20 грн, на 500-1000 грн – 25 грн, понад 1000 грн – 35 грн.

Примітно, що плату за "комуналку" стали стягувати ще й у системах інтернет-банкінгу. Хоча раніше фінансисти намагалися стимулювати безготівкові платежі населення і робили ці перерахування безкоштовними.

 

Чому

Банкіри відкрито говорять, що змушені піднімати розцінки на розрахунково-касове обслуговування (запевняють, що воно подорожчало ще й для компаній), тому що для більшості з них цей вид послуг залишився чи не єдиним.

"В умовах надзвичайного "осідання" кредитування, особливо найбільш значущих його видів (автокредитування та іпотеки), банки будуть прагнути отримати велику прибутковість від операцій РКО і валюти. Безперечно, це напрям, який до цього розвивався досить пасивно, стане найактуальнішим і конкурентним тепер", – пояснив Кирило Голоденко.

"Банки активно переглядають свою тарифну політику, прагнучи наростити комісійні доходи. Одні фінустанови цю роботу вже виконали, інші знаходяться в процесі. Суть проста: всі операції з рахунками шостого класу (поточні та карткові – Авт.) повинні приносити дохід", – доповнив колегу Василь Невмержицький.

 

Що далі

При цьому фінансисти допускають, що нинішнє зростання тарифів на обслуговування карток, поточних рахунків і комунальних платежів не останнє. Прогнози на нові подорожчання дають різні: за одними оцінками, комісії піднімуть не більше ніж на 5-10%, за іншими – на всі 20-25%.

"Собівартість багатьох операцій зростає, адже банки несуть витрати, в тому числі на оренду, зв’язок, послуги інкасації, податки і багато іншого, і розмір цих витрат збільшується. Тому я прогнозую подальшу роботу банківської системи щодо перегляду тарифів та приведення їх до економічно обґрунтованого рівня", – сказав член правління, відповідальний за корпоративний бізнес Platinum Bank, Леонід Рибін.

 

Що робити

Водночас фінансисти помічають, що подорожчання розрахунково-касового обслуговування не носить тотального характеру: одні банки переглядають свої тарифи раніше, інші – пізніше. А деякі взагалі намагаються їх притримати, щоб звернути на себе увагу нових клієнтів.

Тому у людини все ще є можливість заощадити. Особливо якщо вона буде вникати в усі папери, які підписує в банку. Адже в більшості випадків людей в грудні-січні нові комісії заставали зненацька. Банки не попереджали їх про підвищення тарифів, і власники карт навіть не підозрювали, що в їх договорах з фінустановами була прописана можливість для щорічного/щоквартального перегляду розмірів комісій, якими вони не звикли цікавитися. Неприємний сюрприз відбувався за фактом: людина вносила на рахунок 10 тис. грн, а банк реально зараховував йому тільки 9900 грн.

"Для мінімізації витрат, безумовно, потрібно уважно вивчати тарифи банків. Найчастіше висока ставка на залишок коштів, наприклад, по карті компенсується комісією при знятті власних коштів. По-друге, потрібно визначити для себе, якими послугами ви користуєтеся найчастіше, і, виходячи з цього, підібрати продукт під себе. По-третє, потрібно не лінуватися порівнювати і вивчати тарифи різних банків", – порадив Кирило Голоденко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: