fbpx

Український зріз: у Вроцлаві проходить місяць українського актуального мистецтва

Культура 19:47, 04.05, 2016

Фестиваль сучасної української культури "Український зріз: Перетворення" проходить у польському Вроцлаві, культурній столиці ЄС на весь 2016 рік.

Це наймасштабніше представництво української культури в сучасній Європі як мінімум у новітній історії.  

Захід, який зібрав вершки вітчизняної літератури, образотворчого мистецтва та кіно, організували польські та українські арт-менеджери з ініціативи Вроцлава, культурної столиці ЄС на 2016 рік. Цей титул традиційно забезпечує приплив інтелектуальних туристів зі всього Старого континенту, тому за нього борються багато міст ЄС. Річний потік гостей у 600‑тисячний Вроцлав становить понад 3 млн осіб, серед яких більшість – німці та британці. А завдяки новому культурному статусу місто планує цього року прийняти до 5 млн туристів.

При цьому Вроцлав виявився першим в історії програми містом-переможцем, яке, крім національної культури, вирішило представити також мистецтво іншої держави, пише НВ.

На формування насиченого подіями українського місяця вистачило скромного за європейськими мірками бюджету в €1 млн. Цих коштів, виділених із бюджетів Вроцлава, Львова та польського міністерства культури, виявилося достатньо, щоб зібрати зірок української артистичного середовища.

Наприклад, у Вроцлав, крім письменника і громадського діяча Юрія Андруховича, приїхав один з найдорожчих вітчизняних художників Павло Маков і відоме не тільки українській, але і європейській публіці фрік-кабаре Dakh Daughters.

"Думаю, культура Європейського Союзу трохи застоялася і потребує ковтка свіжого повітря,  оцінює необхідність українського фестивалю його польський координатор Рафал Козинський.  Ми зосереджені на грантах, прогнозах і бюрократії, а в Україні мистецтво ще здатне говорити про ідеї та цінності".

Фестиваль має ще й другу назву – Львівський місяць у Вроцлаві.

Українська частина проекту відбудеться у Львові в травні 2016 року, і запрезентує міжнародні мистецькі проекти та акцентує для львів’ян зв’язок Львова і Вроцлава.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: