fbpx

Українці і поляки разом відбудують обсерваторію на Попі Івані

Суспільство 13:39, 25.04, 2016

Варшавський університет та Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника хочуть відбудувати високогірну обсерваторію в українських Карпатах.

Про це повідомляє "Є!" із посиланням на Радіо Польща.

У 1938 році на вершині гори Піп Іван була зведена астрономічна та метеорологічна обсерваторія. Однак після війни та втрати тих теренів Польщею об’єкт серйозно постраждав, а місцеві мешканці розтягли з нього усе, що мало якусь цінність.

Ректор Прикарпатського університету в Івано-Франківську Ігор Цепенда сподівається, що вже у 2018 році обсерваторію вдасться відбудувати.

"70 років простою без даху і складні погодні умови призвели до того, що консерваційні роботи розтягнулися у часі. Тепер ми виходимо на новий етап, що завершує консерваційні роботи та фактично дає старт конкретній відбудові", – сказав професор Ігор Цепенда.

Точної дати відкриття астрономічного об’єкту не говорить і директор Центру східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький. Однак він вважає, що на Попі Івані вже цього року роботу також розпочнуть гірські рятувальники. Там буде обладнаний постійний пункт Гірської рятувально-пошукової служби України та Польсько-української школи гірських рятувальників. Піп Іван стане місцем роботи для молодих науковців, котрі займаються, зокрема, геологією, охороною довкілля, гірською ботанікою та сейсмологією.

На Попі Івані буде створений теж академічний гірський притулок, що стане символічним місцем гірських походів для студентів з Польщі та України.

Будівля астрономічно-метеорологічної обсерваторії ім. Юзефа Пілсудського, нині відома під назвою "Білий слон", на момент її здачі в експлуатацію у 1938 році була однією із найсучасніших високогірних обсерваторій у Європі.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: