fbpx

Українцям дали можливість відсудити заставу – за простроченим кредитом

Економіка 10:54, 17.11, 2014

Позичальникам надали нову можливість для повернення майна, стягнутого і проданого банком за простроченим кредитом.

Верховний Суд постановив, що боржник має право оскаржити такий продаж, якщо на час реалізації застави на публічних торгах у нього була прострочена оцінка. ВСУ підкреслив, що висновку оцінювача на момент продажу квартири або машини не може бути більше 6 місяців, пише finance.ua.

"Якщо термін перевищено – потрібно проводити повторну оцінку. Причому навіть після неї застава не може уцінюватися під час продажу на аукціоні більш ніж на 25% за кредитними договорами, укладеними до 2011 року. Досить того, що ціна впаде більше, і угоду теж можна буде оскаржити. І це правильно, адже людей після стягнення застав залишають ні з чим. Ціну так опускають, що людині доводиться доплачувати. Недавно була справа, коли автомобіль Nissan Note при ринковій ціні в $10 тис. пішов з молотка за 40 тис. грн. Звичайно ж, продають своїм за відкати", – підкреслив старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

Нове рішення ВСУ не сподобається покупцям закладеного майна, які вирішили купити щось задешево.

"Суди повинні ставати на захист добросовісних набувачів і банків-іпотекотримачів, тільки так можна змінити ситуацію правової "нестабільності" кредитних відносин", – підсумував партнер ЮК "КПД Консалтинг" Владислав Кисіль.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: