fbpx

Унікальний перший запис "Щедрика" в мережі проілюстрували світлиною хору в Станіславі 1919 року

Культура 20:55, 27.12, 2015

В мережу виклали перший запис "Щедрика" Миколи Леонтовича, який був зроблений у Нью-Йорку.

Унікальний запис "Щедрика" був зроблений у 1922 році.

 

"Цікаво, що у цьому відео використано світлину хору, зняту у Станіславі 1919 року", – прокоментував світлину, якою проілюстрували запис, франківський художник, фотограф і журналіст Ігор Роп'яник. 

Ігор Роп'яник володіє великим архівом, у якому зберігає та збирає матеріали про музичне життя Станіслава від початку минулого століття.

"Щедрик" композитор Микола Леонтович створив в 1901 році. Перший запис зроблено у виконанні Українського національного хору під керівництвом Олександра Кошиця, пише Громадське.ТБ.

У проміжку між 1901 і 1921 роками Леонтович створив п'ять версій пісні. Тільки версія, створена в 1916 році, його влаштувала до тієї міри, що він дозволив її виконати. Уперше "Щедрика" виконав хор Київського університету 1916 року, коли композитор працював у Києві, де керував хоровими колективами, викладав у Музично-драматичній школі (згодом  інституті його імені), працював у музичному відділі Київського обласного комітету та у Всеукраїнському комітеті мистецтв та очолив щойно створений державний оркестр.

Виконання твору принесло великий успіх. Ім'я Леонтовича стало відомим у музичних колах і серед широкої публіки.

5 жовтня 1921 року "Щедрик" був уперше виконаний на концерті в Карнегі Холі в Нью-Йорку, а вже в 1936 створили її американську версію  Carol of the Bells, написану американцем українського походження Пітером Вільховським.

Carol of the Bells стала неймовірно популярною різдвяною піснею в усьому світі.

 


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: