fbpx

Уряд затягує з поверненням громадам Франківщини їхньої землі

Суспільство 08:04, 05.06, 2015

Кабінет міністрів затягує процес вилучення та передачі земель Карпатського національного природного парку площею понад 1000 га у відання територіальних громад Яремчанської міської ради на Франківщині.

Про це свідчать відповіді міністерств на запит народного депутата від партії "ВОЛЯ" Юрія Дерев'янка, який закликав урядовців якнайшвидше вирішити відповідне питання. 

Зокрема, йдеться про вилучення у природного парку 1057,3338 га земель з метою їх подальшої передачі громадянам, які належать до громад Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, повідомляє прес-служба нардепа.

Протягом тривалого часу жителі таких населених пунктів Яремчанського регіону, як місто Яремче, селище Ворохта, сіл Микуличин, Поляниця, Татарів та Яблуниця, намагаються повернути належну їм частину земельних ділянок, які при створенні Карпатського національного природного парку було помилково включено у склад його земель. Туди були включені навіть землі під кладовища.  

В Кабінеті міністрів заявляють, що наразі "здійснюється додаткове опрацювання зазначеного питання" із заінтересованими міністерствами, які надавали свої зауваженні і пропозиції. Основні зауваження стосуються визначення конкретного переліку громадян, яким передбачається надати земельні ділянки, або критеріїв такої передачі. 

Крім цього, в Мінфіні заявляють, що відповідно до статті 150 Земельного кодексу земельні ділянки природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення відносяться до особливо цінних земель, вилучення яких повинно здійснюватися за погодженням з Верховною Радою. 

Як відомо, 23 лютого 2010 року було видано Указ Президента "Про розширення території Карпатського національного природного парку".

Цим документом передбачається включити до території природного парку 1075,8 га земель державної власності ДП "Делятинське лісове господарство". 

При цьому одночасно із таким включенням мало відбутися виключення з території парку 1057,3 га земель з метою їх подальшого надання громадянам, які належать до відповідних територіальних громад. Однак зазначені положення залишилися невиконаними.

Протягом 2013-2015 років виконавчий комітет Ворохтянської селищної ради звертався з відповідними зверненнями та відкритими листами до влади центрального рівня та Івано-Франківської області. 

На підставі цього Мінекології доручило парку розпочати процедуру добровільної відмови від права постійного користування земельною ділянкою площею 1057,3 га.

У 2014 році Карпатський національний природний парк отримав від Кабміну необхідний дозвіл на поділ земельної ділянки загальною площею 38 321,9 га. Проте у зв'язку зв'язку із формуванням 2 грудня 2014 року нового складу Кабміну проект розпорядження уряду потребував перепогодження з профільними міністерствами. 

За його словами, станом на сьогодні відповідний проект розпорядження погоджено тільки з Івано-Франківською облдержадміністрацією. Міністерство фінансів не надало свого погодження, а Мінекономрозвитку та Мінагрополітики прийняли рішення щодо необхідності перепогодження зазначеного проекту розпорядження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: