fbpx

Устеріки хочуть вийти зі складу ОТГ – закон не передбачає

Суспільство 19:45, 22.11, 2016

Село Устеріки хоче вийти зі складу Білоберізької територіальної громади, однак законом такої процедури не передбачено.

Про це йшлося сьогодні на засіданні постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, на яку приїхали два десятки мешканців села Устеріки.

“У нас проблема з виконанням рішення Івано-Франківської облради щодо внесення змін у перспективний план формування територіальних громад області. А саме: ОДА було доручено підготувати рішення на сесію Івано-Франківської обласної ради щодо статусу села Утеріки. Ми отримали листа від Івано-Франківської ОДА, що на даний момент законодавством не передбачено вихід села зі складу ОТГ”, – зазначив голова комісії Василь Мельничук

Заступник голови ОДА Валерій Крецул зазначив, що облдержадміністрація вже двічі зверталася у профільний комітет Верховної Ради і досі не отримала відповіді.

“Сьогодні ми у становищі, що не знаємо, як вийти з цієї ситуації. Ми розуміємо, що громада хоче виходу, але у законі не передбачено, як це зробити. 4 листопада у мене збиралися дві сторони і до порозуміння ми не дійшли. Усі залишились при своїй думці. Фахівці наполягали, що на момент створення були всі офіційні документи, а друга сторона наполягала, що не визнають цього об’єднання”,  розповів Валерій Крецул.

Член громади Святослав Бельмега взяв слово:

“Складається ситуація, що якщо хтось у Верховній Раді не допрацював закон, то питання  у чому винна громада. Є Конституція, стаття 5, у якій пишеться, що єдиним джерелом влади є народ”.

“Я від січня місяця ходжу до вас, ви прекрасно розуміли, що все, що починається з брехні і обману, не має перспективи, – додав ще один представник громади села Юрій.  Закон не узгоджений з Конституцією і іншими законами. Єдиний вихід з цієї ситуації  законом Верховної Ради вивести Устеріківську сільську громаду зі складу ОТГ. Ми вимагаємо проведення дострокових виборів як голови, так і депутатів сільради. Ми не можемо ніякого рішення щодо села прийняти, у нас немає представницького органу”.

Голова Білоберезької ОТГ Дмитро Іванюк зазначив, що не має нічого проти виходу Устерік з об’єднаної територіальної громади, але це має відбутися виключно на законних підставах, яких наразі немає.

“У нас в Україні є демократія, якщо вони (громада Устерік,  КУРС) не хоче бути у складі Білоберізької громади, то я не маю нічого проти, але це все має бути врегульовано законом. На яких підставах я можу їх не рахувати у складі ОТГ, якщо за всіма документами  вони входять до нас?”  запитав Дмитро Іванюк.

Депутат облради Василь Скрипничук запропонував винести на наступну сесію облради питання про звернення до Кабміну, Верховної Ради та силових структур щодо наведення порядку в ОДА, щоб знайти відповідального за те, що відбувається в Устеріках. Також запропонував звернутися до Верховної Ради, щоб “визнати село Устеріки таким, яке воно має бути”, та призначити там вибори.

Голова Офісу реформ Руслан Панасюк сказав, що також хоче розв’язання цього конфлікту, але наразі невідомо, як його можна розв’язати згідно із законом.

“На сьогоднішній день ми вас по-людськи розуміємо, але у законодавчій площині механізму виходу немає. Якщо ви кажете, що там щось сфальсифіковано, то доведіть – і будемо тоді вирішувати. Я тільки за те, щоб люди не були ображені”,  зазначив Панасюк.

Член комісії Ольга Галабала підтримала громаду села Устеріки, зазначивши, що стоїть на позиції того, що село не входило до складу ОТГ.

Також Ольга Галабала запропонувала чотири можливі варіанти виходу з конфліктоної ситуації:

Перший – Устеріки не входили у склад ОТГ. Для того, щоб довести це юридично, треба, щоб прокуратура звернулася до суду із захистом прав громади. По-друге, сама громада може позиватися до суду, тут є багато підстав для позову. “Але має бути юрист, має бути час і мають бути гроші. Я не знаю, де громаді взяти гроші на фахового юриста”,  зазначила Галабала.

Другий – прийняття закону про вихід неселених пунктів зі складу ОТГ.

Третій – умовно кажучи “Закон про Устеріки”, яким ВР прийме рішення про вибори у Устеріках.

Четвертий – внесення змін у перспективний план об’єднання громад і віднесення села Устеріки до Верховинської ОТГ.

Галабала зазначила, що може взяти на себе розробку “закону про Устеріки” і допомогти проштовхнути його до ВР.

Голова комісії Василь Мельничук визнав, що проблема є і на сесію облради підготують документ з урахуваннях усіх почутих на комісії пропозицій.

Святослав Бельмега пригрозив перекрити дорогу на Буковель, якщо питання з врахуванням пропозицій громади не розглядатиметься на сесії.

“Так, щоб депутати Верховної Ради не святкували Новий рік на Буковелі”,  додав Бельмега.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: