fbpx

В Галичі реставрують старовинну церкву Різдва Христового

Суспільство 16:00, 19.02, 2016

Реставраційні роботи в старовинному храмі у Галичі викликали чималий резонанс. Жителі міста запідозрили, що на місці старовинних фресок може з'явитися щось нове, і почали протестувати.

За коментарями кореспондент РІСУ звернулася до начальника відділу захисту культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрія Давидюка.

"Церква Різдва Христового є пам’яткою архітектури національного значення. Знаходиться в самому центрі Галича. Точна дата побудови церкви невідома, – повідомляє Андрій Давидюк.  Але наші науковці схиляються до того, що вона була побудована десь в ХІІІ столітті – в княжі часи. І до знайдення фундаментів Успенського собору в Крилосі науковці вважали її Княжим собором. Це велична кам’яна будівля, збудована з мергелю – місцевого м’якого каменю на вапняковому розчині. Споруджена в класичних візантійських традиціях. До святкування 1100-ліття Галича до неї добудували дзвіницю в такому ж приблизно стилі, як сама церква".

Сьогодні храм Різдва Христового  це діючий собор Української Греко-Католицької Церкви. Він входить до комплексу заповідника "Давній Галич".

Щодо самих інтер’єрів церкви, то, як стведжує Андрій Давидюк, в такому стані, як вони були раніше, до нас не дійшли.

"Останній розпис, який маємо,  Михайла і Петра Щупаків, місцевих малярів, які в 1960 році розмальовували церкву,  каже пан Андрій.  Там були окремі євангельські сюжети місцевого колориту. Набивка трафаретом. Отже, сказати, що ці фрески, як їх дехто представляє, мають якесь художнє значення, мабуть, дуже складно. Але для цього є науковці, які зібралися, вирішили, що в церкві необхідна реставрація".

Проект реставрації розробив інститут Західпроектреставрація.

"Це найбільша проектна структура, яка є в Західній Україні, і має спеціалістів високого рівня, і в цьому навіть не доводиться сумніватися,  твердить Давидюк.  На кожну стіну, на кожну розкладку будуть повністю зроблені креслення-малюнки. Я їх всі бачив і погоджував. Крім цього, вони всі погоджені в Києві  в Державній службі з питань національної культурної спадщини, що зараз існує при Міністерстві культури України. Тобто погодження пройдені усі".

На жаль, хоча все, як завжди, планувалося гарно,  грошей з державного бюджету немає. Тому вирішили, реставрувати давній храм так званим народним способом, попросити кошти у меценатів. Тож спільними зусиллями в минулому році зібрали аж до 4 мільйонів гривень.

"Зараз робляться прекрасні мозаїки,  ділиться Андрій Давидюк,  які є надзвичайно естетичні та на високому художньому рівні. Виконуються вони майстрами з дуже якісних матеріалів. За самою роботою слідкують реставратори та науковці. Тож якихось вольностей чи відходження від канонічних якихось речей не допускається".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: