fbpx

В ІФНМУ відкрилась виставка, присвячена Герою України Олексі Гірнику

Наша історія 17:34, 30.03, 2017

Сьогодні в холі центрального корпусу Івано-Франківського національного медичного університету з ініціативи осередку Наукового товариства імені Шевченка та Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені С. Бандери експонувалася меморіальна виставка, приурочена 105-й річниці від дня народження Героя України Олекси Гірника, який 21 січня 1978 року (в 60-ту річницю проголошення УНР) на Чернечій горі у Каневі здійснив акт самоспалення як вияв протесту супроти русифікаційних процесів тодішньої влади в радянській Україні.

"Нам як ніколи важливо тепер пам’ятати сторінки опору українців проти тоталітарного режиму, не забувати героїчний чин наших земляків, які задля відстоювання права нації на самоідентифікацію в умовах жорстких антиукраїнських нівеляційних процесів окупаційного режиму йшли на відчайдушні кроки, які почасти важили і найдодорожчого – їхнього життя", – наголосив у своєму інтродуктивному слові голова осередку НТШ в медичному університеті доцент Микола Сулятицький, передає прес-служба ІФНМУ.

Директор ІФОМВБ ім. С. Бандери Ярослав Коретчук на основі віднайдених ним як архівних, так і зібраних приватних матеріалів та фотодокументів цікаво оповів присутнім на відкритті виставки студентам та працівникам університету про важливі біографічні віхи життя прикарпатського героя, які мали стосунок і до підпілля ОУН, визвольного руху 40-х років і табірних поневірянь радянського ГУЛАГу та безпосереднього втілення запланованого ним жертовного вчинку.

Перший проректор ІФНМУ професор Ганна Ерстенюк наголосила на важливості проведення таких інформаційних зустрічей, провела паралель поміж невипадковою локаційною (саме на могилі Кобзаря в Каневі) означеністю відчайдушного патріотичного вияву українського Прометея, звернула увагу на силу пасіонарної особистості Олекси Гірника, який сміливо кинув виклик тодішній репресивній системі. 

Окремі фотоматеріали будуть розміщені у вестибюлі університету ще впродовж декількох днів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: