fbpx

В ІФНТУНГ розробили прилад, що вимірює якість газу

Суспільство 11:33, 20.06, 2017

Викладачі та науковці Івано-Франківського університету нафти і газу розробили прилад, який може вимірювати якість газу. До цього часу схожий прилад був розроблений лише в США, він покликаний визначити кількість енергії, що міститься у спожитому газі. Саме за неї, на думку розробників, мають платити споживачі, а не за об'єм газу.

Днями директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНТУГ Максим Карпаш презентував прилад представникам партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ народному депутату Юрію Деревянку та депутату Надвірнянської районної ради Тетяні Пришляк.

Максим Карпаш повідомив, що прилад почали розробляти в університеті з 2009 року.

"Ми почали займатись перевіркою якості бензину, нафтопродуктів і перейшли до газу, однак виявили, що необхідних інструментів для цього немає. Побачили, що наш досвід дозволяє нам самим створити такий прилад", – розповідає науковець.

Він звернув увагу, що найбільше люди помічають проблеми з газом у зимовий період. Причиною цього, з одного боку, є інтенсивний підйом газу зі сховищ, в ньому міститься значна кількість вологи, і станція осушки не завжди справляється з нею. З другого боку є проблема з загальним старінням родовищ в Україні, розвідувального буріння нових родовищ фактично немає.

"Перші роки родовища дають найкращий газ, потім з часом його якість знижується. Проблемою також є те, що люди утепляють свої домівки, ставлять металопластикові вікна, перекривають вентиляції, що спричиняє підвищену вологість, і відповідно лічильники мотають більше, ніж колись,  каже Карпаш. – Втім, ми повинні платити за енергію, яка міститься в спожитому газі, а не за об’єм. Це відповідає міжнародній практиці і здоровому глузду".

Юрій Дерев’янко наголосив на унікальності цього приладу, до цього часу такий прилад розробили лише в США.

"Партія "ВОЛЯ" неодноразово порушувала проблему якості газу в країні, наголошувала на необхідності, щоб якість газу відповідала ціні, яку платять споживачі. Цей прилад ще потребує деяких доопрацювань, але ми зацікавлені, щоб він був завершеним до кінця і кожен українець отримав можливість користуватись ним і бути впевненим, що газ, який обходиться українцям у космічні, неадекватні суми, відповідає всім нормам і стандартам,  зазначає Юрій Дерев’янко.  Дякуючи нашим молодим вченим, ми сьогодні маємо такий прилад, який не соромно презентувати за кордоном та позмагатись з іншими світовими виробниками".

Тетяна Пришляк наголосила, що команда ВОЛІ-РУХУ НОВИХ СИЛ активно співпрацюватиме з науковцями науково-дослідного інституту ІФНТУНГ для розробки Програми контролю за якістю газу на Прикарпатті.

"Ми тривалий час вивчаємо питання якості газу, що потрапляє до споживача. Адже скарг багато, а ціну ми платимо високу, як європейці. Турбує ця проблема і надвірнянців, адже газ тут видобувається, нікуди не транспортується, вартість висока, а якість низька. Тому в співпраці з науковцями хочемо допомогти запатентувати цей прилад, використовувати його для моніторингу та контролю, а також хочемо спільно напрацювати та вдосконалити обласну Програму контролю за якістю газу",  зазначила Пришляк.

Нагадаємо, ще в грудні 2015 року очільниця фракції "ВОЛЯ" в облраді Ольга Галабала провела робочу нараду з питань розробки Програми перевірки якості газу на Прикарпатті, під час якої наголосила, що мешканці області масово скаржаться на якість природного газу. Постійна депутатська комісія з питань промисловості підтримала проект рішення Івано-Франківської обласної ради "Про Програму контролю за якістю газу, що постачається споживачам Івано-Франківської області на 2016 рік". Основними завданнями програми є отримати інформацію про якісні показники природного газу, захист прав споживачів та розробка комплексної довготермінової програми зі створення системи контролю за якістю газу в Івано-Франківській області. На сесії 25 грудня 2015 року було прийнято рішення доопрацювати програму, однак і досі її не було винесено на жодну сесію.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: