fbpx

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї оновили еспозицію народного мистецтва

Культура 14:47, 19.04, 2017

Сьогодні у ратуші відкрили оновлену експозицію, акцентом якої став народний стрій. Працівники музею дефілювали в етнічних костюмах і презентували експонати в імпровізованому "Театрі моди".

"Варто побачити, чим наш край багатий. Народне мистецтво – це те, чим ми можемо презентувати чотири етнографічні регіони нашої області найповніше і найкраще. Приємно, що ми можемо бачити вироби народного мистецтва. Це все має декоративно мистецьку вартість: і форма, і пластика, і дизайн. У майстрів не було спеціальної освіти, але було тонке відчуття. Що стосується виробів з дерева, то в експозиції є роботи мого діда, мого батька, а ще прапрадіда Юрія Шкрібляка з Яворова, основоположника гуцульської різьби по дереву. Там постало це мистецтво", – розповів заслужений художник Василь Корпанюк.

"Ця експозиція мала бути іншою у ХХІ столітті. Те, що у музеї могли зробити своїми силами, виконали. Шкода, що до процесу створення не долучилися меценати. В експозиції дійсно унікальні речі. Наприклад, на основі лише одного експоната, креденса, можна написати дисертацію", – сказав директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега.

Дослідниця української вишивки, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ірина Свйонтек упевнена, що відкриття оновленої експозиції із народними костюмами Гуцульщини, Бойківщини, Покуття й Опісля – знаковий день для музею і міста.

"Вишивки у фондах як кладовище. Необхідно їх показувати, опублікувати у каталогах та альбомах, показувати цю красу людям", – пояснила вона.

Працівникам музею, які долучилися до створення експозиції, вручили подяки. Завершилася презентація оновленої еспозиції відділу народного мистецтва українськими піснями і дефіле у народному строї.

Катерина Котвіцька

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: